Srečanje veteranov Gasilske zveze Postojna

Citiraj

S skupnimi močmi PGD Postojna, je v petek 25. novembra potekalo tradicionalno srečanje veteranov Gasilske zveze Postojna. Z veseljem se ga je udeležilo preko 40 veteranov in veterank, iz občine Postojna in Pivka. Poveselili so se ob mladem vinu, in prijetni glasbi izpod tipk Braneta Berdajsa. Vsa zahvala za organizacijo vsakoletnega srečanja veteranov gre Bedenik Alojzu in Urh Danilu.

Sektorska vaja v “Majlontu”

Citiraj

V soboto, 19. novembra je v pozno popoldanskih urah, potekala v starem mestnem jedru Postojne sektorska vaja. Skupaj z gasilci in gasilkami iz PGD Studeno in Planina, smo ob predpostavki razvitega požara na objektu. Izvedli naslednje standardne operativne postopke. Vodja enot, je vodjem enot odredil napeljavo cevovodov, gašenje in preiskovanje prostorov z vzporednim reševanjem pogrešanih oseb ter prezračevanje samega objekta in prostorov. Sledila je krajša analiza opravljenega dela z urejanjem in pospravljanje opreme ter zasluženo večerjo vseh udeležencev.

4. SEMINAR TEHNIČNEGA REŠEVANJA

Citiraj

V petek 11. in v soboto 12. novembra, smo v sodelovanju z Zdravstvenim domom Postojna in Občino Postojna, organizirali že 4. seminar tehničnega reševanja. S poudarkom na oskrbi in iznosu poškodovanih v različnih situacijah. V petek so bili udeleženci zaposleni iz vrst NMP. V soboto so na tečaju sodelovali tako prostovoljni, kot poklicni gasilci. Skupaj preko 120 udeležencev iz vseh koncev Slovenije. V dopoldanskem času smo izvedli najprej tri krajša predavanja. Z varstvom pri delu, predstavilo se je mehanizme poškodb in seznanilo z opremo ter postopki pri tehničnem reševanju.

Na devetih delovnih točkah, v neposredni bližini GRC in v prostorih, so se preigravali sledeči scenariji: 

  1. In-line izvlek poškodovanca iz vozila na kolesih
  2. Izvlek poškodovanca iz nestabilnega avtomobila na “nosu”
  3. Izvlek poškodovanca iz avtomobila na strehi
  4. Izvlek večih poškodovanih iz avtomobila na boku
  5. Izvlek poškodovanca iz tovornega vozila
  6. Reanimacija in transport nenadno obolelega iz avtobusa
  7. Izvlek poškodovanca iz jaška
  8. Za gasilce reševanje motorista, za ekipe NMP oskrba in transport poškodovanega z avtolestvijo iz višjih nadstropij ter reševanje obešene osebe.
  9. Posredovanje ob gašenju vozila, tehnični poseg in oskrba poškodovane osebe

Po končanem delu na točkah, je sledil zaključek s krajšo analizo opravljenega dela, neuradno večerjo in prijetnim druženjem z vsemi udeleženci.

V imenu organizatorjev, se zahvaljujemo vsem slušateljem za sodelovanje in še enkrat izrekamo pohvale za prikazano znanje. Ravno tako vsem ostalim, ki so nam kakršen koli način pomagali pri izpeljavi seminarja.

GALERIJA SLIK

PROJEKT SIXTHSENSE V POSTOJNI

Citiraj

Med 6. in 10. novembrom, je potekalo v Postojni beta testiranje in preizkušanje opreme na poligonu med fizično obremenitvijo gasilcev. Po nedeljski namestitivi in prihodu udeležencev ter parnerjev v projektu Sixthsense. So v ponedeljek po dopoldanskem uvodnem delu in s predstavitivijo aktivnosti. Prvo testiranje opravili italijanski gasilci iz Pavie in gasilci iz avstrije. (Freiwillige Feuerwehr Gumpoldskirchen). Včeraj v torek, 8. novembra so s testiranjem zaključili hrvaški gasilci iz JVP Rijeka in prvi del postojnske ekipe. Danes bodo z zadnjim uradnim dnevom na poligonu, zaključna testiranja opravili domači gasilci poklicnega jedra in ena operativna gasilka iz naših vrst.