VAJA V CENTRU ZA METALIZACIJO

Citiraj

V sredo, 28. septembra smo v sodelovanju s podjetjem KOLEKTOR ATP. V popoldanskih urah izvedli vajo evakuacije in reševalno vajo v primeru razlitja nevarnih kemikalij in zastrupitve. Na oddelku, kjer poteka galvanizacija je prišlo do delovne nesreče in posledično sproščanja strupenih plinov. Ob prihodu na kraj je bilo ugotovljeno, da so se zaposleni že evakuirali iz prostorov in bližnjih oddelkov. Pridobljene so bile osnovne informacije glede izrednega dogodka in pričakovanih kemikalij. Skladno z postopki ob nesrečah z nevarnimi snovmi PIRS, smo naredili hitro reševanje zaposlenega in ogled situacije v proizvodnem prostor, opravili detekcijo ter preprečili iztekanje snovi v lovilne bazene. Izven prostorov smo postavili tudi dekontaminacijsko linijo, kjer smo ustrezno očistili uporabljeno opremo in udeležene gasilce pri posredovanju. Opravljena je bila tudi krajša analiza z vodstvom podjetja in gasilci ter gasilkami, ki so sodelovali na vaji. Na koncu smo si ogledali proizvodne in skladiščne prostore z razlago in pojasnili strokovnjakinje iz področja metalizacije z uporabo nevarnih snovi.

Tekmovanje GZ Postojna, za memorial Matevža Haceta

Citiraj

Še ena uspešna tekmovalna sobota je za nami. Kljub slabemu vremenu, je bilo v soboto, 17. septembra izvedeno tekmovanje Gasilsko zveze Postojna v Palčju. V dopoldanskem mladinskem delu, so pionirji osvojili 2. in 6. mesto. Mladinska ekipa je zasedla odlično 3. mesto. V nekoliko boljših razmerah, je popoldan potekal članski del tekmovanja. Članice A in B so zmagale. Člani A so osvojili 5. mesto. Člani B so bili prvi in tretji. V kategoriji poklicnih gasilcev A, smo zasedli najvišjo stopničko na zmagovalnem odru. Nepremagljivi starejši gasilci so tudi tokrat zmagali.

Čestitamo vsem in se zahvaljujemo za opravljeno delo ter pomoč.

Regijsko tekmovanje za mladino bo potekalo že to v soboto, 24. septembra v Sečovljah. In člansko 8. oktobra v Kopru.

VREMENSKO OPOZORILO

Citiraj

V prihajajočih dnevih bo pogosto deževalo, nastajale bodo tudi nevihte z nalivi. Do sobote zvečer bo v večjem delu Slovenije padlo od 30 do 70, v hribovitem svetu zahodne, severne in osrednje Slovenije lokalno lahko tudi več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter. To pa so že količine, ki lahko kljub predhodnim sušnim razmeram povzročajo težave. Listje, ki odpada z dreves, lahko namreč zamaši odtoke. Zato na dvoriščih preverite pretočnost žlebov, odtočnih jaškov in kanalov. Obenem vas prosimo, da pravočasno v nižje ležečih prostorih, v katerih je možnost poplav in zamakanja. Stvari, opremo, orodje, … prestavite v višje prostore. S tem nam boste olajšali delo. in zmanjšali možnost za nastanek škode.

Foto utrinki iz priprav na tekmovanje GZ Postojna, Ki bo potekalo v soboto, 17. septembra v na pivškem koncu. V kraju Paljčje.

Prometna nesreča v Matenji vasi

Citiraj

V nedeljo, 11. septembra je nekaj minut pred 17. uro v naselju Prestranek. Osebno vozilo s počitniško prikolico zapeljalo z vozišča in pristalo na strehi z dvema ujetima osebama v notranjosti. Na kraju smo opravili ogled, izvedli prometno in protipožarno varovanje, s tehničnim posegom odprli sovoznikova vrata in nudili pomoč ekipi NMP pri
prenosu ter oskrbi poškodovanih oseb. Zaradi dveh pogrešanih psov, smo odprli tudi zadnji del vozila in ga v celoti pregledali. Priklopnik smo pregledali in iznesli ter odklopili dve jeklenki z utekočinjenim naftnim plinom.

Drago Kuhar novi Gasilski častnik

Citiraj

PGD Postojna je od sobote, 10. septembra 2022 bogatejša za novega gasilske častnika, ki je uspešno zaključil usposabljanje v organizaciji Obalno-kraške regije.
Teoretični in praktični del tečaja je potekal v prostorih ICZR v Sežani, ZGRS Sežana in GB Koper. Skladno s temeljnim programom usposabljanja prostovoljnih gasilcev, je tečaj obsegal skupaj 98 ur. 63 teoretičnih in 35 praktičnih ur. Sledilo je ustno preverjanje znanja v prostorih ICZRS Sežana pri vseh predmetih in zagovor taktične naloge. V soboto, 10. septembra 2022 je sledil še izpit iz praktičnega dela v ICZR na Igu, ki je obsegal dobrih 8h pod budnim očesom inštruktorjev GZS.

Vaja evakuacije

Citiraj

V četrtek, 8. septembra smo v dopoldanskih urah sodelovali na vaji evakuacije, na Zavarovalnici Triglav PE Postojna. Izpeljali smo tudi usposabljanje za gašenje začetnih požarov z uporabo gasilnikov in notranjega hidrantnega omrežja. Opravljena je bila tudi krajša analiza z zaposlenimi in odgovornimi osebami z ugotovitvami ter zaključki. Zgledno sodelovanje z Zavarovalnico Triglav traja že, kar nekaj časa. Zato upajmo, da bo tudi v prihodnje ostalo tako.




Nova oprema

Citiraj

V sredo, 7. septembra smo v uporabo dobili nove intervencijske obleke in čelade, ki jih bomo uporabljali za tehnične intervencije ter za posredovanja ob požarih v naravnem okolju. Gre za novejše, lažje materiale in zračen, ergonomski kroj, ki bo nudil več udobja gasilcem ter gasilkam na terenu. Sredstva so bila pridobljena iz projektov v katerih sodelujemo in od Občine Postojna. Ob tej priložnosti se nas je zbrala tudi večina operative, zato smo naredili tudi nekaj skupinskih fotografij.

Fotografije: Janez Mandeljc

Sprejem pri predsedniku države Borutu Pahorju

Citiraj

V sredo, 7. septembra smo se predstavniki iz Gasilske zveze Postojna, udeležili slovesnosti na Brdu pri Kranju. Vodja intervencije letošnjega velikega požara na goriškem Krasu, poveljnik Gasilske enote Nova Gorica Simon Vendramin. Je v imenu vseh slovenskih gasilcev in gasilk od predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja prejel priznanje Jabolko navdiha. Za opravljen delo, trud, požrtvovalnost, sodelovanje in posredovanja ob večjih požarih v naravnem okolju v minulih poletnih mesecih.

Prometna nesreča pri “Paniču”

Citiraj

V petek, 2. septembra je nekaj minut pred 18.30 uro prišlo, do čelnega trčenja med osebnim in tovornim vozilom, na regionalni cesti med Postojno in Hraščami. Na kraju nezgode smo opravili prometno in protipožarno zavarovanje, naredili ogled, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz objema pločevine, nudili pomoč ekipi NMP in odklopili akumulatorje na udeleženih vozilih.