7. Bogatajevi dnevi v Postojni

Med 17. in 19 oktobrom, je Postojna gostila 7. Bogatajeve dneve zaščite in reševanja. V četrtek so se dnevi uradno odprli na območju Gasilsko reševanega centra s slavnostnim govornikom, ministrom Karlom Erjavcem. V petek nas je obiskal predsednik države Borut Pahor, ki si je ogledal vsa prizorišča. V soboto so se dnevi zaključili z obiskom premierja vlade in slavnostnim govornikom Marjanom Šarcem.

Slike Občina Postojna

PGD Postojna je že pred začetkom vseh dogodkov, aktivno sodelovala pri načrtovanju in organizaciji prireditve. Dvakrat dnevno smo obiskovalcem na poligonu prikazali nepravilno gašenje gorečega olja, pravilno uporabo gasilnikov in občane sezanili z možnostjo nakupa novih gasilnikov in detektorjev monoksida po ugodnih cenah. Organizirane skupine in naključno mimoidoči, so si lahko ogledali razstavljena vozila GZ Postojna v neposredni bližini, opremo ter naše prostore.

V petek, 18. oktobra, je potekala državna vaja na treh lokacijah, kjer so že v preteklih dneh potekale aktivnosti na širšem območju Občine Postojne. Z predpostavko močnejšega več dnevnega neurja, aktivacijo štaba OŠCZ Občine Postojna in z posredovanjem vseh gasilskih enot in drugih struktur zaščite in reševanja.

Z PGD Cerknica, ekipami NMP, ekipami bolničarjev RK in prvimi posredovalci. Smo posredovali v prometni nesreči na Titovi cesti, z udeleženim avtobusom, več vozili in večjim številom poškodovanih oseb. Na OŠ A. Globočnik so gasilci iz PGD Il. BIstrica in ZGRS Sežana prikazali prekrivanje odkrite in poškodovane strehe na osnovni šoli. Na tretji lokaciji, so sežanski poklicni kolegi posredovali pri PTC Primorka. Kjer so posredovali pri sumljivi pošiljki z belim prahom.

Slike: Janez Mandeljc

V soboto 19. oktobra, je v samem centru Postojne potekalo že 10. tekmovanje tehničnega reševanja ob prometnih nesrečah. Postojnska ekipa je v sestavi: L. Tratnik, R. Muhič, Martin Pleša, S. Radosavljevič, Erika Žalik in Tjaša Gregorn, med 17 enotami GEŠP, osvojila vrhunsko 6. mesto. 3. mesto je osvojila PGD Stara Vrhnika, 2. mesto enota Dobračeva – Žiri. Zmagala je ekipa Gasilske brigade Ljubljana.

Ravno tako je v soboto, v Športnem parku potekalo mednarodno tekmovanje. Poleg članov in članic Obalno kraške regije, so tekmovali tudi gasilci iz sosednje Avstrije. Preko 60 enot je tekmovalo, v vaji trodelnega napada, štafeti in razvrščanju. Članice A so zasedle nehvaležno 4. mesto, članice B so postale regijske prvakinje ter člani B so zasedli 5. in 2. mesto. Veteranska ekipa je osvojila 3. mesto. Na državno tekmovanje, ki bo prihodnje leto, so se uvrstile kar tri ekipe iz PGD Postojna. 

Čestitke vsem.

V vseh treh dneh so si lahko obiskovalci ogledali na razstaviščnem prostoru opremo in vozila različnih proizvajalcev. Ravno tako aktivnosti URSZR in njenih služb z dinamičnimi prikazi. Potekala so tudi razna predavanja in seminarji z akualnimi temami preventive, predstavitvijo odmevnejših intervencij in opreme.

GALERIJA SLIK