Požar v lesno predelovnem obratu

V četrtek, 24. oktobra je zagorelo v kurilnici podjetja v naselju Prestranek. Prisebni zaposleni se že pred našim prihodom, z dvema napadalnima skupinama pogasili goreče žaganje. Z gasilci PGD Slavina smo prostore pregledali s termo kamero, prezračili in dokončno pogasili.

Nadaljevanje programa Erasmus +

V torek, 22. oktobra so se slovenski in hrvaški udeleženci v dopoldanskem času seznanili z opremo za tehnično reševanje. Naučili so se varnega dela z različnimi hidravličnimi orodji, opremo za dvigovanje bremen in delom z žičnim nategom ter vitli na vozilih. Delovne točke so bile, kot priprava na sredine in petkove vaje. V preostanku dneva, so imeli predavanje prve pomoči in psihologije ob tehničnem reševanju. Pred večerjo so si še ogledali stalno razstavo KRAS v Notranjskem muzeju v Postojni in imeli predavanje na temo izpolnjevanja Youthpassa.

V sredo, 23. oktobra so udeleženci večji del dneva preživeli v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu. Najprej so si ogledali objekte in poligone gasilske šole. V preostanku dneva so na delovnih točkah preigravali različne scenarije reševanje z orodjem za tehnično reševanje. (dvig različnih bremen z dvižnimi blazinami, premiki in dvigi bremen z žičnimi nategi, prebijanje zidov in reševanje iz ruševin ter prenos ponesrečenca  po zahtevnem terenu). Pred povratkom so se ustavili še pri poklicnih kolegih v Gasilski brigadi Ljubljana. Dan se je zaključil s Slovenskim večerom v Mladniskem centru v Postojni. Gostitelj jim je v okviru MOVIT, mednarodne izmenjave Bodi legenda, pomagaj. Skozi zanimivo predstavitev, predstavil značilnosti in turistične znamenitosti naše države. Večer se je zaključil z kulinarinčnimi dobrotami (joto s klobaso in potico) in prijetnim druženjem vseh udeležencev.

V četrtek, 24. oktobra so začeli z predstavitvijo intervencije žledloma in posledičnih poplav. Proizvajalec jim je ob premoru predstavil, gasilsko gozdarski prototip specialnega vozila za gašenje požarov v naravnem okolju. Pred kosilom so z uporabo vrvne tehnike, vsi opravili aktivni spust na stolpu in se seznanili z izdelavo sidrišč, vozlov ter vrvne ograje. Na koncu smo jih prikazali enostavno Peztlovo žičnico, z dvigom in spustom z odmikom ponesrečenga iz 5. nadstropja. V popoldanskem sklopu so spoznali osnove podpiranje objektov in prekrivanja streh. Pred večerjo so se še zapeljali na 30 kilometerski krog z električnimi kolesi, vključno do Predjamskega gradu.

GALERIJA SLIK