Zaključek tečaja za višjega gasilca

Citiraj

V torek, 27. junija se je z preverjanjem znanja, na nivoju Gasilske zveze Postojna, zaključil tečaj za vodjo skupine. V treh mesecih so fantje in dekleta opravili z 92 urami teorije in prakse. Tečaj so uspešno opravili in pridobili čin višji gasilec: Martin Pleša, Andraž Česnik, Slobodan Radosavljević, Mojca Rebec, Laura Drole in Tina Debevec. Čestitke vsem.

Tečaj za člane višjih poveljstev

Citiraj

V sredo, 21. junija je potekala v Majšperku, slavnostna podelitev listin o napredovanjih v čine za leto 2023. Na prireditvi so organizatorji združili podelitev novih gasilskih častnikov iz treh regij, višjih gasilskih častnikov (33) in visokih častnikov (5).

Tečaj za člane višjih poveljstev, je potekal od februarja do aprila v ICZR Sežana in na Ig-u. Obsegal je 79 pedagoških ur iz teoretičnih predavanj in praktičnih vaj, na 12 različnih področjih: Organizacija gasilstva in pravne osnove, Sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, Razvrščanje, Izobraževanje, Osebnost gasilca, Varstvo in zdravje gasilcev, Požarna preventiva, Gradbeništvo in preskrba z gasilno vodo, Informatika, Vozila in oprema, Tehnično reševanje in Gasilska taktika.

Preden so tečajniki pristopili k tečaju, so morali opraviti s sprejemnim testiranjem v mesecu januarju na nivoju Gasilske zveze Slovenije.

Na tečaju so se kandidati seznanili z nalogami poveljstev (gasilska občinska poveljstva, poveljstva gasilskih zvez,…) Na praktičnih vajah je bil poudarek vodenja velikih intervencij, na vseh nivojih (strateški, taktični, operativni), obvladovati, povezovati in uporabljati sistem IPS (intervencijsko poveljniški sistem), ter organizirati štab za vodenje velikih intervencij vseh vrst, z razdelitvijo nalog. Za uspešen zaključek tečaja, so morali tečajniki opraviti pisne in ustne izpite iz zgoraj navedenih predmetov, narediti seminarsko nalogo s presekom stanja na nivoju izobraževanja v matični gasilski zvezi. In izdelati taktično nalogo za posredovanje gasilskih formacij v velikosti bataljona ali brigade na večjem dogodku kot so npr. požari v industriji, večji stanovanjsko poslovni ali kompleksni objekti.

Z opravljenim tečajem za člane višjih poveljstev, in pridobljenim činom višji gasilski častnik je letos uspešno opravil Andrej Tratnik.

Dirka po Sloveniji

Citiraj

V petek, 16. junija smo na trasi 3. etape Dirke po Sloveniji. V Postojni in bližnji okolici, pomagali kot reditelji. Kolesarji so pred ciljem etape v Postojni, mesto prevozili kar dvakrat.

Vodkov dan v Postojni

Citiraj

V sredo, 14. junija smo v dopoldanskih urah, sodelovali na prireditvi v organizaciji podjetja Kovod. Otrokom iz vrtca in šol, smo se predstavili z opremo na stojnici, vozilom ter s premagovanjem poligona in “gašenjem” požara.

Stojan Bolič odšel v zasluženi pokoj

Citiraj

V ponedeljek, 12. junija je oddelal zadnjo dnevno izmeno oz. delovni dan. Reševalec STOJAN BOLIČ, ki je več kot 30 let delal na postojnski urgenci. Ob odhodu v zaslužen pokoj, smo mu pripravili ešalon z gasilskim vodnim slavolokom, se mu zahvalili za vse opravljeno delo, pomoč in mu zaželeli neskončno “penzij”.

TEKMOVANJE EKIP GASILSKIH TERENSKIH VOZIL 2023

Citiraj

V soboto, 10. junija se je s štartom in ciljem pri Taborniški koči na Mačkovcu. S traso v okolici Postojne, odvijal že 21. “RELI”. Štiri članske ekipe v konkurenci članov in članic so morale opraviti z vožnjo po potni knjigi in s petimi vajami (prva pomoč, zaradi varnostnih razlogov je bila KT spretnostna vožnja odpovedana, gasilske veščine, …), na petih kontrolnih točkah. Skupaj se je na progo podalo 40 ekip. V ženski konkurenci je nastopilo sedem ekip. 3. mesto je osvojila ekipa članic iz PGD Grčarice, drugo mesto so osvojile članice iz PGD Šmihel – Landol 2. Zmagale so punce iz PGD Studenec. V moški konkurenci je nastopilo 33 ekip. Tretje mesto so osvojili člani iz PGD Unec Drugo mesto so zasedli člani iz PGD Studenec 2. Prvo mesto z enakim številom točk, ampak z manj kazenskimi točkami kot ekipa PGD Studenec, je prehodni pokal osvojila ekipa PGD Studeno 1. Za Fair play je bil pokal zasluženo podeljen ekipi PGD Podgrad. Najbolj zagrižena je bila ekipa članic iz PGD Grčarice. Čestitamo vsem za dosežene rezultate in pokazano znanje.

Obenem se zahvaljujemo vsem, ki so nam na kakršen koli način pomagali in nasvidenje prihodnje leto.

GALERIJA SLIK

2. izobraževalni modul Obvladovanja množičnih nesreč

Citiraj

V petek in soboto, 2. in 3. junija, se je v organizaciji PGD Postojna in ZD Postojna, ob pomoči Občine Postojna, sekcije MRMI, DCZ, Ministrstva za zdravje, Policije, Slovenske vojske, Dars-a, statistov, markirantov, podjetja Matima, Natlačen transport, Avtorossi in ostalih. Uspešno izpeljalo dve praktični vaji, s poudarkom na sodelovanju vseh javnih služb na terenu. Dan prej so se udeleženci seznanili tudi s postopki triaže, komunikacije, sodelovanja z mediji, zaustavljanja krvavitev, osnovno uporabo orodja, opreme in delom policije ob AMOUK situacijah, ter se ob predpripravi seznanili s potekom terenske vaje.

GALERIJA SLIK: Foto Janez MANDELJC

Nesreča na Kalu

Citiraj

V četrtek, 1. junija je nekaj minut po 15.30 uri prišlo do prometne nesreče na regionalni cesti med naseljem Kal in Neverke. Z gasilci PGD Pivka smo opravili prometno in protipožarno varovanje, postavili vozilo nazaj na kolesa, preprečili iztekanje tekočin ter odklopili akumulator na udeleženem vozilu.

Nesreča na avtocesti pri Hruševju

Citiraj

V četrtek, 1. junija je nekaj minut pred 11.30 uro prišlo na avtocestnem odseku med Razdrtim in Postojno, do trčenja med dvema tovornima voziloma. Na kraju dogodka smo z gasilci iz PGD Razdrto, izvedli prometno in protipožarno varovanje, odklopili akumulatorje na udeleženih vozilih, nevtralizirali razlite tekočine ter nudili pomoč drugim službam pri odpravljanju posledic nesreče.