Vaja na “Liv-u”

V petek 25. maja  so pozno popoldne v Postojni zavijale gasilske sirene. Gasilska vozila trinajstih prostovoljnih gasilskih društev iz občin Postojna in Pivka so se usmerila proti industrijski coni na Reški cesti … K sreči je šlo za načrtovano vajo na ravni Gasilske zveze Postojna. Na podlagi smernic za izobraževanje in usposabljanje sil za zaščito, reševanje in pomoč ter letnega programa usposabljanja operativnih enot je Gasilska zveza Postojna pripravila in izvedla vajo večjega obsega »Kolektor 2018«. Scenarij vaje je predvideval, da je prišlo v podjetju Kolektor ATP do nesreče pri vzdrževalnih delih na solarnih modulih na strehi, kjer je nameščena sončna elektrarna. Zato je zagorelo, požar pa se je razširil in prešel v notranjost podjetja.

Namen in cilj vaje sta bila preizkus in izpopolnitev organiziranosti in pripravljenosti ter sodelovanja operativnih enot GZ Postojna v primeru nesreče, kjer je potrebno sodelovanje večjega števila enot ter preizkus  štaba GZ Postojna pri vodenju večje intervencije. Namen vaje je bila tudi vključitev ekipe prve pomoči CZ Občine Postojna in podjetja Meditrans.

Na vaji je sodelovalo 100 pripadnikov gasilskih enot, ekipe prve pomoči in zaposleni podjetja Meditrans. Vajo so spremljali in ocenjevali zunanji ocenjevalci, ki so, skupaj z vodstvom vaje, že ob zaključku pripravili krajši povzetek ugotovitev na vaji. Obširnejša analiza vaje pa bo podlaga za posamezne izboljšave v prihodnosti. Ugotovitev vseh je, da so gasilske enote pripravljene in usposobljene za ukrepanje tudi ob zahtevnejših intervencijah v industriji.

GZ Postojna se vsem sodelujočim zahvaljuje za sodelovanje na vaji, še posebej pa podjetju Kolektor ATP, ki je omogočilo izvedbo vaje.

Marko Simšič

Gasilska zveza Postojna

GALERIJA SLIK

18. “Reli”

V soboto, 26. maja se je odvijala v okolici Postojne 18. izvedba tekmovanja ekip Gasilskih terenskih vozil. Štart in cilj je bil, kot že vrsto let pri taborniški koči, na Mačkovcu. S traso, ki je bila letos speljana na “planinskem” koncu s šestimi kontrolnimi točkami, se je letos spopadlo 33 ekip v moški in 4 ekipe v ženski konkurenci. Ekipe so bile iz večjega dela Slovenije, Hrvaške in Italije. Ekipe štiri članov oz. članic so morali pokazati spretnosti v dveh gasilkih vajah, nekoliko drugačni spretnosti vožnji, ponesrečenca je  bilo potrebno prenesti iz neposredne bližine vode na varno, in v cilju jih je čakala vaja v premagovanju ovir. Nekje na trasi, jih je čakala skrita kontrolna točka, na kateri je bilo potrebno pokazati poznavanje vozlov in test iz cestno prometnih predpisov. V ženski konkurenci je tretje mesto osvojila sestavljena ekipa iz PGD Studenec in Slavine. Drugo mesto so osvojile gasilke iz PGD Ljubljana – Šentvid. Letošnje zmagovalke prihajajo iz PGD Hruševje. V konkurenci članov so tretje mesto osvojili gasilci iz Kanala. Ker sta imeli prvo in drugo uvrščeni ekipi enako število točk, sta se pomereili v dodatni vaji. Drugo mesto je osvojila ekipa iz PGD Studenec 2, ki je bila za odtenek počasnejša od letošnjih zmagovalcev, ki prihajajo iz PGD Studeno. Ena ekipa je zaradi prometne nesreče z materialno škodo odstopila. Po ocenah organizatorja je bila najbolj borbena druga ekipa PGD Osp in pokal za Fair play so dobili sosedje iz Hrvaške. Natančneje ekipa iz JVP Opatija. Pred prihodom vseh ekip v cilj, so se posamezniki, dvojice in ekipe pomerile v družabnih igrah. V hitrostnem zvijanju cevi, metanju spojk v cilj in vlečenju vrvi ter v ugibanju teže pršuta. Zmagovalci in zmagovalke tovrstnih iger so dobili simbolične nagrade, ravno tako vse ekipe praktične nagrade. Zato se zahvaljujemo vsem sponzorjem in donatorjem za pomoč pri izvedbi tekmovanja. Ravno tako vsem našim članom in članicam. Ekipam pa želimo srečno pot domov in se vidimo naslednje leto.

GALERIJA SLIK

XVII. Kongres Gasilske zveze Slovenije

V soboto, 20. maja smo se z gasilsko lestvijo udeležili parade ob XVII. Kongresu Gasilske zveze Slovenije. Preostali gasilci in gasilke ter udeleženci Gasilske zveze Postojna, so se na skupno pot odpravili z različnimi vozili in avtobusi, kjer so predstavljali Obalno Kraško regijo. Za namestnika poveljnika je bil s strani članov Kongresa, ponovno imenovan naš član in Vodja poklicnega jedra, Darko Muhič.

Več s samem kongresu, si lahko preberete TUKAJ.

GALERIJA SLIK

Tehnični pregled gasilskega doma

Gradnja objekta GRC je v zaključni fazi, kar pomeni, da so glavna dela v objektu v glavnem zaključena. Izvajajo se le manjša popravila, nastavitve stavbnega pohištva in fina montaža nadometnih elementov ( senzorji za alarmni sistem, povezave v prostoru za server, dispečerskem centru, električne ključavnice itd… ). Glavni izvajalec trenutno zaključuje dela na zunanji ureditvi, saj je potrebno še dokončati ograjo, talne označbe, zatraviti okolico ter posaditi drevesa.

Tehnični pregled je bil v minulem tednu uspešno opravljen. Odpraviti je potrebno le manjše pomanjkljivosti, katere so čisto normalne za tovrstne objekte. Tako, da pri izdaji uporabnega dovoljenja ne pričakujemo težav. 

Po zaključku vseh del s strani glavnega izvajalca bo sledil kvalitativni pregled izvedenih del. Predvidevamo, da bo objekt pripravljen za pregled v prvi polovici meseca junija. 

V tem tednu se je pričelo z montažo notranje opreme. Montira se pohištvo, belo ter računalniško tehniko, tehnično opremo (oprema delavnic) in opremo za gasilsko dejavnost (sisteme za polnjenje gasilnih aparatov, vzdrževanje opreme itd.). Montaža notranje opreme bo zaključena predvidoma v 2-3 tednih.

 

Tekmovanje v kuhanju golaža

V soboto, 20. maja smo aktivno sodelovali na dnevu odprtih vrat, v Vojašnici barona Andreja Čehovina v Postojni. Prireditev je bila poleg statičnih in dinamičnih predstavitev, začinjena s tekmovanjem v kuhanju golaža. Dvojica PGD Postojna, v sestavi Andrej Perko in Stanislav Gnezda je osvojila 4. mesto. Ravno tako smo sodelovali pri aktivnostih za najmlajše, z gašenjem navideznega ognja in ciljanjem v tarčo z pravo gasilsko cevjo.

Turnir v nogometu

Galerija

Ta galerija vsebuje 8 slik.

V soboto, 19. maja se je 5 pionirjev udeležilo turnirja v malem nogometu, v Šmihelu, ki ga je organiziral PGD Šmihel-Landol. Igralo je 6 ekip. V kategoriji pionirjev so si naši fantje prislužili tretje mesto. Za konec smo se pomerili … Beri naprej

18. TEKMOVANJE EKIP GASILSKIH TERENSKIH VOZIL

Tekmovanje bo potekalo v soboto, 26. Maja 2018, s startom prve ekipe ob predvidoma 13. uri izpred taborniške koče na Mačkovcu.

Ekipa je sestavljena iz 4 članov, ki morajo biti opremljeni z gasilskim kombinezonom oz. zaščitno intervencijsko obleko, gasilsko čelado, delovnimi rokavicami, gasilskimi škornji.

Ekipe lahko tekmujejo le z registriranim in tehnično brezhibnim gasilskim terenskim vozilom.

Ekipe tekmujejo v kategorijah »člani« in »članice«. V primeru da je ekipa sestavljena iz članov in članic, tekmuje v kategoriji »člani«.

Zainteresirane ekipe naj pošljejo prijavo oz. dodatna vprašanja Andreju Perku na email: and.perko@gmail.com do vključno 23. Maja 2018 s kontaktnimi podatki vodje ekipe (Ime vodje, email, telefon). Prijavnina znaša 30 €/ekipo vključuje pa tudi hrano in eno pijačo po tekmovanju.

Vse prijavljene ekipe bodo dobile dodatne informacije.

 

Organizacijski odbor PGD Postojna

Kresovanje 2018

Tudi letos smo postojnski gasilci in gasilke, ob pomoči lokalnih podjetij, v zadnjih dneh aprilskih dneh naredili kres. Natančneje na Pečni rebri, ob koči Mladiki smo ob pomoči gradbene mehanizacije v nekaj dneh pripravili kres iz odsluženih naravnih materialov. Na tradicionalnem kresovanju, smo izvajali tudi protipožarno varovanje, katerega se je udeležilo večje število ljudi.

Foto: Valter Peternel

Fotografije: Atelje Murovec