Nesreča pred Ravbarkomando

V ponedeljek, 28. avgusta je okoli 2. ure prišlo na avtocestnem odseku med Postojno in Uncem, do prometne nesreče s požarom. Gasilci smo na kraju izvedli zavarovanje nesreče, razsvetljavo, odklopili akumulator na udeleženem vozilu in nudili pomoč ekipi NMP ZD Postojna.

 

POHOD NA SLAVNIK

V nedeljo 27.8.2017 se je gasilski postojnski podmladek udeležil pohoda, ki ga je organizirala gasilska zveza Postojna. Odpravili smo se na Slavnik, ki leži na 1028 metrih nadmorske višine.

Kljub vročini in soncu smo na vrh prišli polni energije in pripravljeni na štafetne igre. Na vrhu smo pojedli sendvič in se posladkali, nato pa se počasi vrnili nazaj na izhodiščno mesto v Podgorje. Zadovoljni otroci in tako tudi mentorji že komaj čakamo naslednji skupni izlet in nove dogodivščine.

Zapisala: Laura Drole

Iztekanje plina

V soboto, 19. avgusta smo bili nekaj minut pred 7.30 uro obveščeni o puščanju neznane snovi iz avtocisterne na Tržaški cesti v Postojni. Na kraju smo izvedli zavarovanje okolice bencinskega servisa in ugotovili, da izteka globoko ohlajeni tekoči kisik iz varnostnega ventila.

POROČILO O INTERVENCIJAH PGD POSTOJNA V PRVI POLOVICI LETA 2017

Gasilci PGD Postojna so v prvih šestih mesecih leta 2017 posredovali skupaj na 106 intervencijah oziroma opravili povprečno 0,6 intervencije na dan. Ob požarih so posredovali  46 krat, kar predstavlja 43 % glede na skupno število intervencij. Število intervencij po posameznih kategorijah je prikazano v tabeli spodaj. Ne beležimo poškodb gasilcev in večjih poškodb tehničnih sredstev. Po statističnih podatkih MORS in PGD Postojna je statistika intervencij:

VRSTA INTERVENCIJ ŠTEVILO
Požari objektov 5
Požari v naravi 25
Dimniški požari 9
Požari stanovanj 1
Požari poslovnih prostorov 3
Požari na prometnih sredstvih 3
Reševanje ob prometnih nesrečah 20
Reševanje ob onesnaženjih z kemikalijami, plini 14
Pomoč reševalcem NMP in iskanje oseb 14
Tehnična pomoč občanom 2
Odpiranje vrat in stanovanj, vozil 8
Posredovanje ob neurjih, na vodah 2
                                    SKUPAJ INTERVENCIJ 106

Gasilci so občanom pomagali na zelo različne načine. Na več intervencijah so gasilci sodelovali z gasilci iz sosednjih občin in gasilci iz drugih operativnih enot iz občine. Seveda je bilo izvršenih poleg operativnih aktivnosti tudi veliko preventivnih dejavnosti, vaj in usposabljanj. Večjih naravnih nesreč ne beležimo. Ni bilo niti suše, ki bi povzročila večje probleme v naravnem okolju. Glede na prejšnja leta izrazito izstopajo nesreče z kemikalijami in puščanja plinov. Povečuje se tudi pomoč ljudem ob boleznih ali poškodbah ob sodelovanju z ekipo NMP Postojna. Število intervencij je nad dolgoletnim povprečjem.

Poveljnik PGD Postojna

Mitja Šantelj

Nesreča na počivališču Studenec

V petek, 11. avgusta je nekaj minut po 1. uri zjutraj, na avtocestnem odseku med Postojno in Razdrtim prišlo do prometne nesreče z udeležbo osebnega in tovornega vozila. Na kraju smo izvedli protipožarno in prometno zavarovanjem, odklopili akumulator na osebnem vozilu, razsvetljevali mesto trčenja in pomagali ekipam NMP Postojna in Sežana pri oskrbi poškodovanih oseb. V nesreči je ena oseba preminula na kraju.

Nesreča v Planini

Galerija

Ta galerija vsebuje 2 sliki.

V četrtek, 10. avgusta je okoli 16.45 ure prišlo do trčenja med voznikom osebnega vozila in motoristom v naselju Planina. Z pomočjo gasilcev PGD Planina, smo izvedli prometno in protipožarno varovanje in nudili pomoč poškodovanemu do prihoda ekipe NMP.  

Neurje v Postojni

V nedeljo, 6. avgusta se je v zgodnjih večernih urah nad postojno utrgal oblak. V močnem dežju, je bilo zalitih 15 stanovanjskih objektov in kleti. Vodo smo izčrpali oz. nudili pomoč pri odstranjevanju posledic ter potegnili iz naraslih voda, dva avtomobila. Skupaj je posredovalo 25 gasilcev, vključno s tistimi, ki so se vračali z komenskega požara. Ogledi in posredovanja so se nadaljevala še v ponedeljek preko celega dne.

Požari na Krasu

Galerija

Ta galerija vsebuje 8 slik.

V četrtek, 3. avgusta je v popoldanskih urah zagorela podrast, na večih lokacijah ob železniški progi med Divačo in Kačičami. Skupaj s poklicnimi kolegi iz Sežane, je bila aktivirana Kraška gasilska zveza. V petek, 4. avgusta so bile aktivirane dodatne … Beri naprej

OD 5.8.2017 RAZGLAŠENA VELIKA POŽARNA OGROŽENOST NARAVNEGA OKOLJA

PREKLIC POŽARNE OGROŽENOSTI NARAVNEGA OKOLJA

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje od 5. avgusta 2017 razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju občin Koper, Ankaran, Izola, Piran, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Miren – Kostanjevica in Renče – Vogrsko.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.  

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja v navedenih občinah izvajala poostren nadzor.

Letošnji požar ob železniški progi med Divačo in Rodikom.

Foto: PGD Sežana