Sektorska vaja

Citiraj

V soboto, 25. februarja smo v sodelovanju z PGD Studeno in Planina, v lesno predelovalnem obratu pri naselju Belsko izvedli vajo. S predpostavko, da je zaradi eksplozije pogrešanih več oseb, se je preigravalo scenarij v katerem je sodelovalo več gasilskih enot. Skupaj z 39 gasilci in 8 vozili.

Obenem se zahvaljujemo podjetju Javor Belsko, ki je omogočilo vajo na njihovem območju, vodeno predstavilo ostale objekte in prostore ter zagotovilo malico za vse sodelujoče.

Slika: PGD Studeno
Slika: PGD Studeno
Slika: PGD Studeno
Slika: PGD Studeno

Pust 2023

Citiraj

Postojnsko pustovanje kot eno redkih na Primorskem in v Sloveniji, tradicionalno poteka v Postojni prav na pustni torek. Na letošnji že 50. pustni povorki se je predstavilo 16 skupin z aktualno političnimi in družbeno-kritičnimi temami. Skupaj je nastopilo približno 500 udeležencev.

Nekoč so se apokaliptični filmi zdeli nekaj neverjetnega, scenariji, ki se lahko zgodijo le na filmskem platnu. A ob izbruhu novega koronavirusa, razglasitvi pandemije ter v Sloveniji epidemije, se zdaj tovrstni filmi ne zdijo več tako daleč od resničnosti. 

V Cesti besa je Max Rockatansky, ki ga preganja burna preteklost, prepričan, da bo preživel le, če preostanek svojih dni po tem svetu vandra čisto sam. A vseeno se zaplete s skupino ubežnikov, ki se prebija skozi puščavo v bojnem vozilu z vladarico Furioso za krmilom. Pobegnili so iz trdnjave, ki jo ustrahuje Immortan Joe; slednjemu so izmaknili nekaj nenadomestljivega. Ves besen zbobna skupaj svoje poveljnike in njihove bande ter se brez milosti poženejo za ubežniki v akcije polni cestni vojni.

Vse to in še več so postojnski gasilci in gasilke predstavili. In osvojili skupno 1. mesto s skupino PGD Slavina, ki so predstavljali Mline slavinske.

Po zaključku z razglasitvijo najizvirnejših, najbolj komičnih in najduhovitejših mask, ki so bile tudi nagrajene. Se je nadaljevalo otroško pustno rajanje na OŠ Antona Globočnika.


Požar pri Rakitovcu

Citiraj

V torek, 7. februarja smo bili v večernih urah, aktivirani za pomoč pri gašenju požara v naravnem okolju nad naseljem Rakitovec. Skupaj z gasilskimi enotami iz Obalno kraške regije, Gasilske zveze Postojna in hrvaških gasilcev. Smo požar, ki je zajel okoli 50 hektarov površin na pobočju Kavčiča, Kojnika in Goliča, ob nizkih temperaturah in vetrovnih razmerah lokalizirali ter dokončno pogasili.