Požar hiše

V soboto, 30. oktobra 2021 je nekaj minut po 19. uri zagorela stanovanjska hiša na Erazmovi ulici v Postojni. Z gasilci iz PGD Slavina in Studenec, smo obsežen požar hitro lokalizirali in pogasili ter preprečili širjenje ognja na bližnje stanovanjske objekte.

Noč čarovnic za najmlajše

V petek, 29. oktobra 2021 se je v popoldanskih urah ponovno zbrala gasilska mladina. In ob pomoči mentorjev, izpeljala delavnico na temo noč čarovnic. Zabavali so se ob rezanju buč, izdelovanju buč in duhcev iz steklenih kozarcev. Na koncu pa so si še naredili hot dog, ter se posladkali s halloween čokoladicami. 

 

Obisk vodstev gasilskih zvez

V sredo, 27. oktobra smo gostili srečanje vodstev gasilskih zvez Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije. Vključno z županom Občine Hodoš g .Orbanom, županom občine Postojna, g. Marentič, predsednikom iz Avstrije in novim načelnikom za gasilstvo iz Hrvaške. Med delegacijo hrvaške je bil tudi Ante Sanader-podpredsednik sabora in predsednik HVZ. Predstavili smo jim delovanje naše enote, prostore, vozila, opremo in preostalo tehniko. Vključno z gradnjo GRC. V popoldanskem delu je sledil ogled Postojnske jame in ogled slovenskega primorja.

Vaja DRM2 EX21

V ponedeljek in torek, 26. in 27. oktobra, smo sodelovali na mednarodni vojaški vaji. Na območju nekdanjega smučišča Kalič, je zaradi potresa prišlo do nesreče z nevarno snovjo v kemični tovarni. Z večnacionalnimi enotami smo preizkušali postopke in povezljivost opreme za jedrsko, radiološko, kemično ter biološko obrambo. 

ODPOVED 20. tekmovanja ekip gasilskih terenskih vozil

Zaradi znanih epidemioloških razmer ODPOVEDUJEMO tekmovanje. V upanju na boljše čase, vas prosimo za razumevanje. Dogodek je do nadaljnega, prestavljen na bolj ugoden termin. #ostanite #zdravi

Vabimo vas na 20. tekmovanje ekip gasilskih terenskih vozil 4×4, ki bo v soboto ( če bodo pogoji to dopuščali) 13.novembra 2021. S predvidenim štartom prve ekipe ob 10. uri iz gasilskega doma v Postojni. Prijavite se lahko do 12. novembra 2021 na mail: gasilski.rally@gmail.com Kjer dobite tudi povratne informacije. Štartnina znaša 40 eur, ki se lahko nakaže na društveni transakcijski račun ali plača ob prijavi na dan tekmovanja. Ekipe se bodo pomerile v različnih gasilskih veščinah in spretnostni vožnji. Število ekip je omejeno.

Ekipe sodelujejo na lastno odgovornost !
 
ZA UDELEŽBO BO NUJEN POGOJ PCT, KI SE BO PREVERJAL NA DAN TEKMOVANJA.
V upanju na vašo udeležbo z gasilskim pozdravom Na pomoč !!!
 
Organizacijski odbor PGD Postojna
 

Slavnostna akademija ob 140. letnici

V petek, 22. oktobra 2021, smo zaradi znanih zdravstvenih razmer v preteklosti, obeležili 140 let delovanja našega društva. Ob visokem jubileju smo slavnostno akademijo izpeljali v postojnskem kulturnem domu. Prisotne je najprej nagovoril podpredsednik društva Božidar Pirc. Slavnostni govornik je bil Igor Marentič, kateri je postal tudi častni član.. Podeljena so bila priznanja in zahvale našim simpatizerjem oz. tistim, ki nam na kakršen koli način pomagajo. Predsednik Gasilske zveze Slovenije, Janko Cerkvenik je podelil odlikovanja. V prijetnem kulturnem programu, je vokalna skupina Mavrica zapela nekaj pesmi. V duetu sta zaigrala Tina in Gregor. Ob izvedbi manjše vaje, nam je gasilski podmladek zapel naslovno pesem iz risanke Gasilec Samo. V dveh delih je bil premierno predstavljen film ob 140. letnici delovanja.

Obenem vsem nagrajencem čestitamo za prejeta priznanja in slehernemu članu oz. članicam za izkazano pomoč. 

 

Drobižki na obisku

V petek, 22. oktobra, se je skupina Drobižkov, starih komaj dobro leto, odpravila na obisk v gasilski dom. Pod vodstvom enega od zaposlenih gasilcev, so si ogledali gasilska vozila in zaščitno opremo gasilca. Najpogumnejši so se tudi posedli v tovornjake in veselo mahali iz njega. Najbolj zanimive so bile seveda modre luči, ki so otrokom žarele v očeh. Polni novih doživetij so v slovo pomahali gasilcem, in veselo odkorakali nazaj proti vrtcu.   

Zapisala: Laura Drole

Dva požara na prometnih sredstvih

V nedeljo, 10. oktobra je okoli 3.20 ure, na avtocestnem odseku med Uncem in Postojno zagorel avtobus. Gasilskim enotam iz GZ Cerknica (PGD Rakek, Unec in Cerknica), smo nudili pomoč in z avtocisterno dovažali vodo za gašenje.

Foto: PGD Rakek

V ponedeljek, 11. septembra je okoli 22.20 ure zagorel polpriklopnik, na avtocesti med Razdrtim in Postojno. Požar v katerem je ogenj v celoti uničil vozilo s prikolico in različne vrste tovora, smo s skupnimi močmi PGD Razdrto pogasili, razsvetljevali mesto dogodka in iz poškodovanih rezervoarjev prečrpali pogonsko gorivo v nadmestne posode.

Vaja v projektu Interreg

V četrtek, 30. septembra smo z Občino Postojna in Gasilsko zvezo Slovenije izpeljali še eno izmed vaj, v kateri smo preverjali Intervencijski Poveljniški sistem, z uporabo kartografije, ob podpori iz zraka. V dopoldanskem delu smo se najprej seznanili z načrtovanjem in operativnim vodenjem enot na sektorjih s pomočjo atlasa. Predstavljena je bila tudi uporaba dronov, kot podpora in pomoč pri načrtovanju intervencije. V popoldanskem sklopu smo izvedli simulacijo vaje, s predpostavko večjega požara v naravnem okolju. Enote na terenu se je vodilo in razporejalo glede na povratne informacije z razpoložljivostjo gasilskih enot. Po končani vaje je sledila krajša analiza opravljenega dela, z enotnim mnenjem, da so tovrstne vaje več kot potrebne.