Usposabljanje strojnikov avtolestve

Med 27. in 29. junijem smo v dveh skupinah, v dopoldanskem in popoldanskem času spoznavali delovanje, se učili upravljati, ter uporabljati orodje in opremo, katera je v vozilu za gašenje in reševanje iz višin. Pod budnim nadzorom francoskega inštruktorja in serviserja, smo se seznanili s teoretičnim delom in tehničnimi podatki vozila, opravili stabilizacijo vozila in upravljali z avtolestvijo. Naučili smo se jo pospraviti v zasilnem delovanju, odklopiti reševalno košaro od lestvenikov, namestiti vse nosilce za opremo in orodje v košaro ter gasiti in uporabljati daljinsko voden monitor, zaščito košare in gašenje iz košare preko cevi in ročnika. S strani Scania Slovenija smo ravno tako vključili v usposabljanje teoretično seznanjanje z podvozjem in praktični del upravljanja z vozilom. Sledijo posamezni sklopi vaj in usposabljanj, z operativnimi postopki, kateri vključujejo opremo, ostala vozila in moštvo. Obenem se zahvaljujemo Darsu, bazi Postojna, ker so nam omogočili nemoteno usposabljanje v deževnem vremenu.

GALERIJA SLIK

Reševanje Doni

Galerija

Ta galerija vsebuje 4 slike.

V ponedeljek, 26. junija smo bili ob 11.20 uri obveščeni o pogrešani papigi, katera se je zatekla na enega od platojev hotela Kras. Z lestvijo smo se povzpeli do utrujenega domačega ljubljenčka in jo predali srečnim lastnikom.

Požar roštilja

Galerija

Ta galerija vsebuje 4 slike.

V ponedeljek, 27. junija smo ob 9.30 uri odhiteli v Hruševje, kjer smo z domačimi gasilci posredovali zaradi gorečega roštilja v gostinskem objektu. Na kraju dogodka smo požar pogasili, zaprli plin in odklopili elektriko, pregledali okolico z termo kamero, prezračili … Beri naprej

Slovesen prevzem avtolestve

V petek, 23. junija smo na osrednji občinski prireditvi ob dnevu državnosti in osamosvojitvi Slovenije, svečano prevzeli novo vozilo za gašenje in reševanje iz višin. Ob številnih zahvalah, željah in izmenjavi daril (Kopatin, GZ Trbovlje, Gimaex, Občina Postojna, PGD Postojna. Slavnostni govornik je bil župan Občine Postojna, Igor Marentič. Z kulturnimi in glasbenimi vložki, recitatorjev KD Planina, virtuoza na harmoniki in taktih postojnske godbe 1808, postrojem gasilcev, gasilk, ešalonom praporjev ter velikim številom občanov. Smo slovesno prevzeli ključe nove avtolestve, katera je bila na vpogled širši javnost. Zabava za staro in mlado se je nadaljevala pozno v noč z ansamblom Akordi.

Še enkrat se vsem gasilkam in gasilkam zahvaljujemo za udeležbo na prireditvi. 

V tednu, ki je pred nami, bomo začeli z francoskimi inštruktorji se usposabljati za upravljavce oz. strojnike avtolestve.

GALERIJA SLIK

SLIKE Janez Mandeljc

Prispevek Občine Postojna

Prihod avtolestve v Postojno

V četrtek, 22. junija se je v popoldanskih urah pripeljala naša nova pridobitev. Takoj je sledil končni prevzem vozila, z ponovnim pregledom vse opreme in orodja ter preizkusom delovanja lestve. Prihod vozila za reševanje in gašenje, (ob spremstvu predsednika PGD Postojna, Boštjana Trilerja, vozil jo je župan Občine Postojna, Igor Marentič) so pospremila vsa PGD v občini Postojna, in sicer s slavolokom na Titovi cesti. Curki so vzbudili veliko zanimanja pri občanih, saj smo po dolgem času, na takšen način “krstili” novo vozilo. Na domačem dvorišču smo jo pričakali člani in članice društva ter ostali, z druženjem ob hrani in pijači, ki je trajalo do jutranjih ur. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem za pomoč. 

Obenem pa vas vse skupaj vabimo, v petek 23. junija ob 18. uri na Titov trg kjer se bo na slovesnosti ob dnevu državnosti, slovesno predalo vozilo v uporabo.

GALERIJA SLIK

Prispevek Občine Postojna

SLIKE Janez Mandeljc

Dve nesreči v cestnem prometu

V petek, 16. junija smo najprej odhiteli na avtocestni odsek med Razdrtim in Senožečami. Nekaj minut po 4.30 uri se je prevrnilo kombinirano vozilo in pristalo izven cestišča. Z gasilci PGD Senožeče in poklicnimi kolegi iz Sežane smo izvedli na kraju razsvetljavo, požarno in prometno zavarovanje, nudili pomoč ekipi NMP in odklopili akumulator.

V popoldanskih urah smo ponovno hiteli na avtocesto. Par minut pred 17.30 uro, je med Razdrtim in Postojno, v bližini počivališča Studenec prišlo do naleta treh vozil. Izvedli smo prometno in protipožarno varovanje. Na srečo je trpela le pločevina brez poškodovanih oseb.

Vaje s postojnskimi reševalci

V ponedeljek in torek, 12. in 13. junija, so v dopoldanskem času potekale skupne vaje NMP Postojna in postojnskih gasilcev. Za uvod smo se seznanili z varnostnimi napotki in v nadaljevanju, na treh vozili, vadili različne iznose poškodovancev iz osebnih vozil na kolesih. S tehničnimi posegi smo v drugem sklopu vaj, naredili dostope do ujetih in ukleščenih oseb v razbitinah, jih oskrbeli in iznesli na prosto. Vaje smo zaključili v naših prostorih, kjer smo opravili analizo, se okrepčali in rekli kakšno ob kozarčku rujnega. Na koncu smo vsi prišli do istega zaključka, da bi že odlično sodelovanje na intervencijah in vajah, v bodoče še nadgradili.

GALERIJA SLIK

 

Nesreča pred “Mlakami”

Galerija

Ta galerija vsebuje 2 sliki.

V torek, 6. junija se nekaj minut pred 16.30 uro zgodila prometna nesreča na hitri cesti med Razdrtim in Vipavo. Z kolegi iz Ajdovščine smo nudili pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev, zavarovali kraj in sanirali razlite tekočine po vozišču.

Gasilski “reli”

17. tekmovanje gasilskih terenskih ekip je pod streho. Nastopilo je rekordnih 48. štiri članskih ekip. Pokal za Fair play je dobila ekipa iz rok JVP Opatija, PGD Kobarid. Namreč nudila je ekipi iz PGD Razdrto pomoč pri zamenjavi poškodovane pnevmatike. Najbolj “zagrižena” je bila ekipa iz PGD Kobarid – Vrsno. Med sedmimi ekipami članic, so 3. mesto osvojile članice iz PGD Hruševje. Druge so bile punce iz PGD Šentvid. Na najvišjo stopničko so stopile skoraj domačinke, članice iz PGD Studenec. V članski konkurenci je nastopilo kar 41 ekip. Tretji so bili fantje iz Unca. Drugi člani ekipe Studeno 1. Zmagali so Rdeči vragi iz PGD Veliko Ubeljsko. Vsem ekipam čestitamo in želimo varen povratek domov in se vidimo drugo leto. Mogoče z štartom in ciljem pred novim Gasilsko reševalnim centrom. Obenem se zahvaljujemo vsem sponzorjem in donatorjem za praktične nagrade. Dobile so jih namreč vse ekipe.

GALERIJA SLIK 1

GALERIJA SLIK 2

GALERIJA SLIK 3