Iztekajoča nafta na avtocesti

V četrtek, 27. aprila se je okoli 3.30 ure  na avtocestnem odseku med Razdrtim in Postojno, voznik tovornega vozila zaletel v odbojno ograjo in pri tem poškodoval rezervoar z pogonskim gorivom. Z gasilci PGD Razdrto smo mesto dogodka protipožarno in prometno zavarovali, nudili razsvetljavo, z vpojnim sredstvom posuli izteklo nafto na vozišču, iz poškodovanega rezervoarja prečrpali okoli 500 litrov goriva v nadomestne posode in nudili pomoč avtovleki pri odpravljanju posledic.

 

 

Vaja Istra 2017

Od petka, 21., pa do nedelje 23. aprila je v Istri potekala mednarodna vaja Istra 2017. 87 članov in konvoj 28 vozil iz državne enote USAR in EHI Ljubljana sta prvič skupaj zastopali slovenske barve. Vaja se je začela že v četrtek, s scenarijem, da je območje Istre prizadel močnejši potres. Po prihodu iz Roj na sprejemno mesto sodelujočih enot DUZS), je del enote začel takoj na prvem (Kanfanar) izmed treh (Mozil, Sv. Katarina) delovišč. Preostali del obeh enot se je odpravil na postavitev baznega kampa. Reševanja so potekala večinoma z uporabo vrvne tehnike, preiskovanja objektov, podpiranja in prebijanja ujetih oseb ter reševanjem le teh. Vaja je nepretrgoma trajala kar 30 ur in na njej so sodelovali tudi trije člani PGD Postojna.

GALERIJA SLIK

Nadaljevanje gradnje GRC

Galerija

Ta galerija vsebuje 13 slik.

V četrtek, 13. aprila smo se v popoldanskih urah, člani in članice PGD Postojna odpravili na gradbišče novega Gasilsko reševalnega centra. Zgrajena je bila najvišja točka točka našega novega doma. S pomočjo delavcev, župana Igorja Marentiča in podžupana Andreja Berginca … Beri naprej

Orientacija v Šmihelu

V soboto, 8. aprila smo se z starejšimi pionirji, pionirkami in mladinkami prvič udeležili gasilskega orientacijskega tekmovanja. Regijska orientacija je potekala v Šmihelu pod Nanosom, v organizaciji Gasilske zveze Postojna. Pionirke so osvojile 6. mesto, pionirji so osvojili 19., 16., 15. mesto, mladinke pa so osvojile 8. in 7. mesto. Kljub temu, da smo imeli malo slabše rezultate smo si nabrali nove izkušnje za prihodnjič in preživeli lepo dopoldne.

Preventivni dan z vozniki motornih koles

PGD Postojna, Postaja prometne policije Koper, Zdravstveni dom Postojna, Svet za preventivo Občine Postojna in DARS d. d., so v soboto, 8. aprila na avtocestni bazi v Postojni. Skupaj smo pripravili preventivni dan za motoriste. Gasilci smo priporočili voznikom motornih koles in ostalim udeležencem v cestnem prometu, kaj lahko naredijo sami, v kolikor naletijo na nesrečo v cestnem prometu. Ravno tako smo jim teoretično predstavili standardne operativne postopke in v praktičnem delu opremo ter orodje, ki jih uporabljamo ob tovrstnih intervencijah. Preostali predstavniki zgoraj omenjenih služb, so na svojih točkah predstavili svoje delo in opremo (AED, TPO, zaletavček, reševanje iz prevrnjenega vozila, “vinjena” hoja z očali, predavanje policistov, Dars nadzorniki, Policijska Provida, …). Vozniki motornih koles, so se po skupinah v dopoldanskem času, pod budnim očesom policistov zapeljali na poligon, kjer so se lahko preizkusili v obvladovanju svojih konjičkov. Preventivni dan se je zaključil s kosilom in s skupno kondicijsko vožnjo.

GALERIJA SLIK

RAZGLAŠENA VELIKA POŽARNA OGROŽENOST NARAVNEGA OKOLJA

Daljše obdobje suhega in toplejšega vremena povzroča ugodne razmere za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju. Število požarov v naravi je predvsem zaradi spomladanskega čiščenja kmetijskih površin ter kurjenja in požiganja nenevarnih naravnih materialov povečano skoraj povsod po državi. Takšne razmere bodo trajale do prvih obilnejših padavin, ki pa  jih še ne pričakujemo. Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje zato na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14)  s 1. aprilom 2017 razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju vse države.

Od dneva razglasitve velike požarne ogroženosti naravnega okolja je v naravi poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano kuriti ognje, tudi kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete in naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter prižigati ognjemete. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter Policija bosta med razglašeno veliko požarno ogroženostjo naravnega okolja opravljala poostren nadzor.

IMG_20170329_171604

Kurjenje na prostem je načeloma dovoljeno skozi vse leto, razen v gozdu, kjer velja stalna prepoved kurjenja. Prepovedano je le v časih, ko so razglašene večje stopnje požarne ogroženosti. Kurimo lahko izključno materiale rastlinskega izvora, vse ostalo je prepovedano in kaznivo. Prav tako je zaradi zaščite flore in favne povsem prepovedano sežiganje kmetijskih obdelovalnih površin.

Kurjenje v naravnem okolju je opredeljeno v Uredbi o varstvu pred požarom v naravnem okolju ( UL RS 20/14). Za naravno okolje pa so mišljeni gozd, skupine gozdnega drevja, drevoredi, parki in podobno. Tako je v gozdu in drugih omenjenih naravnih okoljih prepovedano kuriti, prepoved velja najmanj sto metrov od gozda. Ko pa je razglašena povečana požarna ogroženost naravnega okolja, je ta oddaljenost najmanj 250 metrov. Na navedeno področje se nanaša tudi Uredba o odpadkih, ki je v pristojnosti Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije. Slednja se sicer direktno ne nanaša na področje kurjenja v naravnem okolju, ampak predpisuje, da je potrebno vse odpadke, tudi naravne, primerno obdelati in odstraniti v skladu z odredbo. Kar pomeni, da je potrebno odpadke kompostirati, razgraditi, mehansko, biološko ali z drugimi postopki ustrezno obdelati in predelati. V nobenem primeru pa to ne pomeni, da je s tem dovoljeno kurjenje odpadkov v naravnem okolju. Za kurjenje odpadkov v naravnem okolju ali na prostem se po uredbah gibljejo globe v višini med 100 in 600 evri za posameznike, ter med 600 in štiri tisoč evri za pravne osebe. Prijave je potrebno posredovati Inšpektoratu za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. V primerih kršitev v času, ko je razglašena večja požarna ogroženost pa se lahko o kršitvi obvesti tudi policijo.

Če pride do požara:

  • Ostanemo mirni. Če nismo v nevarnosti, poskušamo omejiti oziroma pogasiti požar z razpoložljivimi sredstvi (voda, zemlja, pesek, lopata, grablje, odeja ipd.).
  • Če požara ne moremo pogasiti sami, se čim prej umaknemo na varno.
  • O požaru takoj obvestimo Center za obveščanje oziroma gasilce na številko 112