VAJA V PREDORU PODNANOS

V nedeljo, 17. maja 2015,  je na avtocestnem odseku med Vipavo in Razdrtim potekala praktična vaja sil za zaščito in reševanje z okoli 100  udeleženci. Vaje je bila namenjena je preverjanju pripravljenosti za ukrepanje ob množični nesreči v predoru Podnanos.

Predpostavka vaje je bila da se je na hitri cesti Vipava–Razdrto v predoru Podnanos v smeri proti Razdrtemu nepredvideno ustavilo tovorno vozilo. Nekaj trenutkov pozneje se je zaradi prevelike hitrosti in neupoštevanja signalizacije pred predorom zgodila prometna nesreča z naletom treh osebnih vozil. Po prvih informacijah so vsa štiri vozila obstala na cestišču, približno 200 metrov od vzhodnega portala predora Podnanos. V nesreči je udeleženih 12 ljudi, od katerih jih je več ukleščenih v avtomobilih.

Cilji vaje:

  • preveriti ustreznost regijskih načrtov ZRP,
  • preveriti realne odzivne čase reševalnih enot,
  • preveriti koordinacijo in sodelovanje vseh reševalnih enot ter nadzornega centra v Kozini,
  • preveriti alarmiranje, aktiviranje ter obveščanje sil za zaščito in reševanje,
  • preveriti delovanje zvez sistema ZARE,
  • preveriti uporabo prikolice za množične nesreče.

Vajo so organizirali in izvedli Izpostava URSZR Nova Gorica in Postojna, DARS d. d., PU Nova Gorica, PU Koper, ZD Ajdovščina, ZD Postojna, ZD Nova Gorica, GZ Postojna, GZ Vipava, GZ Ajdovščina, GRC Ajdovščina in CZ Vipava.

Na vaji sta sodelovala tudi namestnik poveljnika GZS Darko Muhič in regijski poveljnik ter član poveljstva GZS Stanko Močnik.

Konec meseca je načrtovana vaja v predoru Markovec, nekaj dni pred odprtjem predora.

Zapisal: Darko MUHIČ

Prispevek POP TV

IMG_7043 IMG_7053 IMG_7059 IMG_7069 IMG_7091 IMG_7106