Zaključuje se projekt SIXTHSENSE

Med 18. in 21. septembrom 2023 je v Reki, v vadbenem centru v Šapjanah. Potekalo še zadnje testiranje jopiča model γ (gama), za prve posredovalce v projektu SIXTHSENSE. V programu HORIZON 2020, se projekt počasi zaključuje.

Jopiči z biosenzirji, ki se jih razvija v projektu, naj bi omogočili, da bi se lahko v realnem času spremljalo zdravstveno stanje in počutje prvih posredovalcev na intervenciji. Sistem omogoča zgodnje odkrivanje dejavnikov tveganja, ki bi lahko ogrozili zdravje prvega posredovalca oz. zmanjšali operativne zmožnosti.

Poleg tega, naj bi vodja intervencije lahko preko določenega sistema z dražljaji, dajal osnovna navodila, kot je npr. umik z območja intervencije zaradi nevarnosti. 

Testiranja so se poleg gasilcev iz Reke in Avstrije, gorskih reševalcev iz Bosne in Srbije, udeležili tudi štirje naši gasilci in gasilka.

Po precej napornem testiranju, kjer se je ugotavljalo ali sistem deluje pravilno, je sledilo tudi druženje vseh projektnih partnerjev, z izmenjevanjem izkušenj in idej.

Poleg testiranja, je en dan v Opatiji potekalo tudi srečanje vseh deležnikov v projektu, kjer smo se seznanili s potekom razvijanje sistema, z dobrimi platmi le-tega, pa tudi s težavami, ki so se pojavljale skozi ves projekt.