Nesreča na AC

Citiraj

V soboto, 29. junija je prišlo nekaj minut po 17.30 uri do prometne nesreče na avtocestnem odseku med Postojno in Uncem. V bližini čistilne naprave pri Stari vasi, je kombinirano vozilo zapeljalo s cestišča, trčilo v obvestilno tablo in se prevrnilo na bok. Na kraju smo izvedli protipožarno in prometno zavarovanje, opravili ogled in odklopili akumulator na udeleženem vozilu. Na srečo ni bilo poškodovanih oseb.

Vaje tehničnega reševanja

Citiraj

V petek, 28. junija smo v pozno popoldanskih urah izvedli skupaj z gasilci iz PGD Ilirska Bistrica usposabljanje na temo prometnih nesreč. Za uvod smo se seznanili z množično nesrečo in uporabo triažnega kartona. Na poligonu smo se razdelil na dve skupine. Na pri točki je bil scenarij z več udeleženimi osebnimi vozili in poškodovanimi osebami. Na drugi točki je bil poudarek reševanja in pristopa, kadar so v dogodkih udeležena tovorna vozila. Po pospravljanju in urejanju je sledil družabni del z zakusko.

GALERIJA SLIK

Podpoveljnik Anže Čigon uspešno zaključil šolanje za poklicnega gasilca

Citiraj

V četrtek, 21. junija je v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu, s prikaznimi vajami, sklepno slovesnostjo ter podelitvijo spričeval, uspešno zaključila šolanje 31. generacija poklicnih gasilcev. Novi poklicni gasilci so prikazali znanje iz gašenja požara v objektu, dva tehnična reševanja ob delavni nesreči, posredovanja ob nesreči z nevarno snovjo in posredovanje v prometni nesreči. Med 43 kandidati je, z vsemi teoretičnimi in praktičnimi obveznostmi opravil tudi naš podpoveljnik Anže Čigon, zaposlen v poklicnem jedru PGD Postojna.

Program usposabljanja je potekal od 3. januarja do 20. junija, sestavljen pa je bil iz 401 ure teorije in 518 ur prakse, v sklopu katere so kandidati po 14 dni praktičnega dela opravili tudi v Sežanskem podcentru in v enotah. Zdaj že poklicni gasilci so usvojili osnovne gasilske veščine in operativne postopke dela na požarnih in tehničnih intervencijah ter na posredovanjih ob nesrečah z nevarnimi snovmi. Ob zaključku šolanja so opravili izpite iz petih predmetov, in sicer iz gasilskega orodja in naprav, osnovnih gasilskih veščin, operativnih postopkov dela in požarne varnosti, včeraj pa so imeli zahteven preizkus na petih scenarijih izpitne in prikazne vaji v vročih razmerah.

Čestitamo in želimo mu veliko uspešnega ter varnega dela pri opravljanju tega humanega poklica.

Tečaj za potapljače

Citiraj

V nedeljo, 16. junija je 11 članic in članov našega društva, uspešno opravilo tečaj in s tem pridobilo certifikat Potapljač 1. Del usposabljanja je potekal po skupinah v bazenu in z izpitnim delom na morju.

Želimo jim veliko varnih potopov in lepih trenutkov pod vodo.

Reli Preska Medvode

Citiraj

V soboto, 15. junija smo se udeležili tekmovanja s terenskimi vozili, v organizaciji PGD Preska Medvode. Mešana ekipa je dosegla 5. mesto in pohvalila organizatorje za izvedbo tekmovanja, z zanimivimi in pestrimi kontrolnimi točkami.

Vaje in novo baterijsko hidravlično orodje

Citiraj

V sredo, 12. junija smo v pozno popoldanskih urah izpeljali redne mesečne vaje na temo tehničnega reševanja. Na prvi točki smo ponovili znanje hitrega iznosa in osnove imobilizacije ponesrečenca iz osebnega vozila. Na drugi lokaciji smo se seznanili z delovanjem in uporabo novega hidravličnega orodja, ki bo nameščen v HTRV-1.

Strokovno srečanje gasilske operative Obalno kraške regije

Citiraj

V soboto, 8. junija je v Sežani potekalo 1. Strokovno srečanje operative Obalno kraške gasilske regije.

V dopoldanskem času so bila na programu naslednja predavanja:

Predstavitev lanskoletnih poplav, Sandi Curk, poveljnik regijskega štaba CZ za Notranjsko.

– Gašenje požara v naravnem okolju – Hrvaška, Mladen Šćulac, zapovjednik VZ PGŽ, Rene Raymond Gulin.

– Intervencija v predoru od Mihel proti Preložam 2TDK, Primož Maurič, ZGRS Sežana.

– Psihološka pomoč, dr. Valter Fabjančič, PGD Materija.

– Modul za gašenje požarov v naravnem okolju – GFFF-V, Robert Škrlj, URSZR.

– Pomen logistike, Gregor Gomboši, GZ Ljubljana.

– Čiščenje gasilskih zaščitnih oblek, Tjaša Štebe, CO2DEX.

– Učni pripomočki štabnega vodenja OKR, dr. Aleš Suban, Obalno-Kraška regija.

V popoldanskem času pa je bil prikaz gašenja požarov s helikopterjem, nato pa prišle na vrsto zabavne družabne igre ter druženje do poznih večernih ur. Tekom celega dne si je bilo možno ogledati različno opremo in vozila.

Pohvale za zelo dobro organizacijo srečanja operative in upamo, da se vidimo tudi naslednje leto.

GALERIJA SLIK

REGIJSKO TEKMOVANJE V ORIENTACIJI

Citiraj

V soboto, 1. juniija je v organizaciji komisije za mladino, Kraške gasilske zveze in PGD Lokev. Potekalo tekmovanje mladine v orientaciji. V šestih kategorijah je nastopilo petdeset 3 članskih ekip. Naša ekipa je v kategoriji mladincev osvojila 7 .mesto.