Industrijski požar

V torek, 24. avgusta je okoli 23.15 ure zagorelo v enem od lesno predelovalnem objektu na Snežniški cesti v Pivki. S skupaj 49 gasilci iz PGD Pivka, Zagorje in Košana smo dokončno pogasili požar v komori mlina za izdelavo peletov, ki so ga pred našim prihodom začeli gasiti prisebni zaposleni. Na strehi objekta smo naredili tudi odprtino ter prezračili zadimljene prostore.

Nesreča pri “Morskem konjičku”

V petek, 20. avgusta je nekaj minut po 19. uri prišlo do prometne nesreče na regionalni cesti med Pivko in Ilirsko Bistrico. Pri križišču za Malo Pristavo je prišlo do trčenja med motornim in osebnim vozilom. Z gasilci PGD Pivka smo kraj nesreče prometno in protipožarno zavarovali, in nudili pomoč ekipi NMP ZD Postojna pri oskrbi in prenosu poškodovanega do reševalnega vozila.

Zamenjava gasilcev v Severni Makedoniji

V minulih dneh so gasilske enote skupaj avstrijskimi in bolgarskimi enotami, nadaljevale z gašenjem na območju vasi Mačevo in Budinarci. Pri gašenju iz zraka so nudili pomoč srbski in makedonski helikopterji ter romunsko letalo. Mednarodnim silam so se v boju z ognjenimi zublji pridružili tudi lokalni gasilci, prostovoljci, policija in vojska. Pred ognjeno stihijo je bilo obranjeno, kar nekaj naselij na razgibanem in hribovitem območju.

Slike: URSZR

Zato se je v  sredo, 10. avgusta zaradi visoke požarne ogroženosti in težkih razmer na terenu, začela rotacija z 52 gasilci in pripadniki Civilne zaščite. Drugi kontigent je prišel v Berovo po 18 urah vožnje. Sledila je predaja nalog med Slovenskimi in Avstrijskimi rotacijami, v Slovensko Avstrijski bazi in operativni sestanek vodij ter odhod prve enote domov v poznih popoldanskih urah. Iz PGD Postojna sta odšla dva člana, skupaj pet iz Gasilske zveze Postojna. Župan Občine Postojna Igor Marentič, jih je pospremil na pot in jim zaželel varno delo in srečno vrnitev nazaj domov.

Slika: GZ Postojna

Slike: URSZR

Po neuradnih informacijah je eden požarov v Severni Makedoniji trenutno lokaliziran in pogašen. Ampak razmere so še vedno neugodne, in situacija se lahko zelo hitro spremeni. Možna je tudi selitev ekipe na drugo lokacijo.

Pomoč pri gašenju požarov v Makedoniji

Pri obvladovanju požarov v naravnem okolju, ki so prizadeli Severno Makedonijo. Je na zaprosilo države v sredo, 4. avgusta odšlo na pomoč, skupaj 48 članov gasilskih enot s 17 vozili iz Obalno kraške ter Severno primorske regije. S podporo pripadnikov Civilne zaščite.

V ekipi gasilcev je tudi en član iz naše enote, skupaj trije iz GZ Postojna z enim vozilom.

Konvoj je prišel po skoraj 24 urah vožnje v kraj Berovo, kjer je enota stacionirana. Začele so se prve aktivnosti z gašenjem enega od požarov, ki se razprostira na 15 kilometrih linije. Gre za zelo zahtevne pogoje, saj vremenske razmere niso v prid. Dnevna temperatura je več kot 42 stopinj Celzija in relativna vlaga je zelo nizka, kar predstavlja idealne pogoje za širjenje požarov oz. za nastajanje novih. Zamenjava ekip je predvidena v naslednjih dneh.

Članek PRIMORSKE NOVICE

Slike: Uprava za Zaščito in reševanje

Požar v Prestranku

V soboto, 31. julija je okoli 14.30 ure zagorelo v hiši na Globoki poti v Prestranku. Z gasilci PGD Slavina smo požar v kuhinji hitro lokalizirali in pogasili, opravili kontrolo s termo kamero ter prezračili zadimljene prostore.

SEMINAR TEHNIČNEGA REŠEVANJA

PRIJAVE SO ZAKLJUČENE ZARADI POLNE ZASEDENOSTI

SEMINAR TEHNIČNO REŠEVANJE

Spoštovani!

Obveščamo vas, da sprejemamo prijave za seminar Tehnično reševanje. Odvijal se bo v soboto, 18. septembra 2021,  v prostorih Gasilsko reševalnega centra v Postojni.

Seminar je izrazito terenske narave. Uvodnim predavanjem sledijo praktični scenariji, ki jih vodijo izkušeni gasilski in NMP inštruktorji.

PROGRAM DELAVNIC:

  1. In-line izvlek poškodovanca iz vozila z uporabo zajemalnih nosil
  2. Izvlek poškodovanca iz nestabilnega avtomobila
  3. Izvlek poškodovanca iz avtomobila na strehi
  4. Izvlek poškodovanca iz avtomobila na boku
  5. Izvlek poškodovanca iz tovornjaka
  6. Reanimacija in iznos pacienta iz avtobusa
  7. Izvlek poškodovanca iz jaška
  8. Odstranitev čelade motoristu
  9. Prenos poškodovanca na strmem pobočju s pomočjo vrvne tehnike

POUDAREK VSEH DELAVNIC JE NA SODELOVANJU Z EKIPAMI NMP IN PRAVILNEM IZNOSU POŠKODOVANCA.

Prijave sprejemamo na e-naslov: tehnicno.resevanje.gasilci@gmail.com do torka 7. septembra 2021.

Prijavnina je 132€ na udeleženca.

Trajanje seminarja je med 8. in 19. uro. Za prehrano je poskrbljeno v prostorih GRC Postojna.

Ob prijavi prejmete dodatna navodila. Več informacij na: 041 / 562 – 096 Mitja.

 V Postojni, 2.8.2021                                                                    Mitja Šantelj                                                                                                                PoveljnikPGD Postojna