Zamenjava gasilcev v Severni Makedoniji

V minulih dneh so gasilske enote skupaj avstrijskimi in bolgarskimi enotami, nadaljevale z gašenjem na območju vasi Mačevo in Budinarci. Pri gašenju iz zraka so nudili pomoč srbski in makedonski helikopterji ter romunsko letalo. Mednarodnim silam so se v boju z ognjenimi zublji pridružili tudi lokalni gasilci, prostovoljci, policija in vojska. Pred ognjeno stihijo je bilo obranjeno, kar nekaj naselij na razgibanem in hribovitem območju.

Slike: URSZR

Zato se je v  sredo, 10. avgusta zaradi visoke požarne ogroženosti in težkih razmer na terenu, začela rotacija z 52 gasilci in pripadniki Civilne zaščite. Drugi kontigent je prišel v Berovo po 18 urah vožnje. Sledila je predaja nalog med Slovenskimi in Avstrijskimi rotacijami, v Slovensko Avstrijski bazi in operativni sestanek vodij ter odhod prve enote domov v poznih popoldanskih urah. Iz PGD Postojna sta odšla dva člana, skupaj pet iz Gasilske zveze Postojna. Župan Občine Postojna Igor Marentič, jih je pospremil na pot in jim zaželel varno delo in srečno vrnitev nazaj domov.

Slika: GZ Postojna

Slike: URSZR

Po neuradnih informacijah je eden požarov v Severni Makedoniji trenutno lokaliziran in pogašen. Ampak razmere so še vedno neugodne, in situacija se lahko zelo hitro spremeni. Možna je tudi selitev ekipe na drugo lokacijo.