Ponovno nesreča pri Hruševju

V nedeljo, 27. junija je nekaj minut pred 9. uro zjutraj, prišlo do trčenja med osebnim in motornim vozilom, na regionalni cesti med Postojno in Razdrtim. Na kraju smo skupaj z gasilci PGD Hruševje, prometno in protipožarno zavarovali mesto nesreče, nudili pomoč ekipi NMP ZD Postojna pri oskrbi dveh poškodovanih oseb, odklopili akumulatorje na udeleženih vozilih, z absorbcijskim sredstvom posuli razlite tekočine ter nudili pomoč policistom.

Vrtec na obisku

V mesecu juniju nas je obiskalo več skupin otrok iz Postojnskega vrtca. Pokazali smo jim naše prostore, opremo in vozila. Pomerili so se tudi v premagovanju različnih nalog in ovir na gasilskem poligonu za najmlajše.

Srečanje odltimerjev in 140 letnica PGD Tolmin

V soboto, 26. junija smo v dopoldanskih urah najprej sodelovali na 16. mednarodnem srečanju starodobnih vozil pred PTC Primorka. Prikazali smo delovanje avtolestve in predstavili smo naša odlično ohranjena starodobnika. 51 let staro Magirusovo avtolestev in nekoliko mlajšega terenca UAZ, ki sta se tudi odpravila na panoramsko vožnjo, ki je potekala v okolici Postojne, z strokovnim ogledom Planinske jame. Zbrana sredstva so bila predana Varstveno delovnemu centru Postojna.

V zgodnjih popoldanskih urah smo se odšli še v Posočje, in z avtolestvijo na paradi počastili 140 let delovanja PGD Tolmin.

Nesreča pri Hruševju

V torek, 22. junija se je nekaj minut pred 10. uro, na regionalni cesti med Postojno in Razdrtim, zgodila nesreča med osebnim vozilom in traktorjem. Prisebni voznik tovornjaka z dvigalom, je ob pomoči vaščana, že pred našim prihodom na kraj, privzdignil prevrnjen traktor, pod katerim je ostal vkleščen voznik. Na lokaciji smo skupaj z gasilci iz PGD Hruševje, prometno in protipožarno zavarovali mesto interevencije, nudili pomoč ostalim službam, preprečili iztekanje pogonskega goriva, odklopili akmulatorje na udeleženih vozilh in s tehničnim posegom postavili prevrnjeno vozilo na kolesa.

Psihofizično testiranje gasilcev

V torek, 22. junija smo v okviru projekta Sixthense, v gasilskem centru v Šapjanah. Z ostalimi pridruženimi partnerji, izvedli prva alfa psihofizična testiranja simulacij posredovanj pri požarih v naravnem okolju. Na petih operativnih gasilcih so najprej naredili meritve telesnih predpozicj in opravili različna psihofizična testiranja pred in po dejanskimi obrementivami na poligonu z direktnim prenosom podatkov (telesna temperatura, srčni utrip, dehidracija, stres, …). Osem zahtevnih vaj po 5 minut, je v dveh serijah obsegalo hojo v klanec z 20 kg bremenom, gašenje z metlo, gibanje s cevjo ter gašenje z ročnikom in maksimalnimi ponovitvami pri temperaturah nad 30 st. C. Ista testiranja so opravili v naslednjih dneh tudi gasilci iz Avstrije in Hrvaške.

Več projektu na: POVEZAVI.

Slike v fotogaleriji: TUKAJ

Sektorska vaja

V petek, 4. junija se je v pozno popoldanskih urah z PGD Studeno in Planina. Odvijala vaja, s predpostavko večjih razsežnosti. Udeleženih je bilo večje število vozil, zato je bilo potrebno nuditi temeljene postopke oživljanja nenadno oboleli osebi, rešiti vkleščene in poškodovane osebe, jih ustrezno oskrbeti ter pogasiti goreče vozilo. Po končanih aktivnostih je sledila krajša analiza z malico v prostorih PGD Planina.

Slike: PGD Planina

ODPRTA ULICA

V petek, 4. junija smo v dopoldanskih urah, z ostalimi intervencijskimi službami sodelovali na Tržaski cesti v Postojni, v okviru projekta ODPRTA ULICA. Za najmlajše udeležence je bil postavljen poligon premagovanja ovir in opravljenja nalog gašenja ter reševanja. Na ogled smo postavili tudi najnovejše gasilsko vozilo za gašenje požarov v naravnem okolju ter preizkusili avtolestev na bližnjih objektih.