Legenda o gradu na Soviču #pust

Na pustni torek, 25. februarja se je v popoldanskih urah po ulicah Postojne, tradicionalno odvijala 49. pustna povorka. Že v dopoldanskih urah so nas, v organizaciji Zavoda za turizem Postojna, obiskale in se pri nas okrepčale skupine, ki so nastopale na karnevalu. Gasilci PGD Postojna smo letos predstavili Legendo o gradu na Soviču. Namreč učenci iz osnovne šole Anton Globočnik so raziskali skrivnosti hriba Sovič nad Postojno in propad grada na njem. Naleteli so na legendo in zanimivo zgodbo izdali v knjižni obliki. Tako, da je izpod rok učencev nastala slikanica, Legenda o gradu na Soviču. Z domiselno zgodbo na lokalnem nivoju in dovršeno obliko, smo med vsemi skupinami osvojili 1. mesto.

POSNETEK PUSTNE POVORKE

Dimniški požar

V ponedeljek, 24. februarja smo posredovali v popoldanskih urah zaradi vžiga saj v večstanovanjskem objektu, na Vojkovi ulici v Postojni. Z dimnikarjem smo nadzorovali požar v dimniku in mu nudili pomoč pri čiščenju.

 

20. jubilejni “reli”

Tekmovanje bo potekalo v soboto, 20. junija 2020, s startom prve ekipe v dopoldanskem času v gasilskem domu v Postojni (Prečna ulica 6) in ciljem na isti lokaciji.

Ekipa je sestavljena iz 4 članov, ki morajo biti opremljeni z gasilskim kombinezonom oz. zaščitno intervencijsko obleko, gasilsko čelado, delovnimi rokavicami in gasilskimi škornji.

Ekipe lahko tekmujejo le z registriranim in tehnično brezhibnim gasilskim terenskim vozilom.

MED TEKMOVANJEM SO LAHKO V VOZILU SAMO ČLANI TEKMOVALNE ENOTE.

Ekipe tekmujejo v kategorijah »člani« in »članice«. V primeru da je ekipa sestavljena iz članov in članic, tekmuje v kategoriji »člani«.

Zainteresirane ekipe naj pošljejo prijavo oz. dodatna vprašanja Andreju Perku na email: and.perko@gmail.com do vključno 13. junija 2020, s kontaktnimi podatki vodje ekipe (Ime vodje, email, telefon). Prijavnina znaša 40 €/ekipo vključuje pa tudi hrano in eno pijačo po tekmovanju.

Vse prijavljene ekipe bodo dobile dodatne informacije. 

Organizacijski odbor PGD Postojna

Nesreča z nevarno snovjo pri Neverkah

V petek, 21. februarja smo bili okoli 16.30 ure obveščeni o iztekajočem pogonskem gorivu iz poškodovanega rezervoarja tovornega vozila. V industrijski coni Neverke, smo skupaj z gasilci in gasilkami iz PGD Košana mesto dogodka prometno in požarno zavarovali, prestregli iztekajoče pogonsko gorivo v lovilne posode, prečrpali nafto v nadomestne posode, sanirali razlitje na parkirišču, v bližnjo ponikalnico postavili lovilna črevesa in pivnike ter z dekontaminacijskim sredstvom nevtralizirali izteklo gorivo. V naslednjih dnevih smo vsakodnevno kontrolirali stanje in po potrebi zamenjali absorbcijska sredstva.

Reševanje konja v nesreči na avtocesti

V četrtek, 20. februarja smo bili okoli 15.15 ure, obveščeni o prevrnjeni prikolici za prevoz živali na avtocestnem odseku med Postojno in Uncem. Pred počivališčem Ravbarkomanda, je prišlo do trčenja med osebnim in kombiniranim vozilom. Na kraju smo izvedli požarno varovanje, s tehničnim posegom rešili ujetega konja in odklopili akumulator na udeleženem vozilu.

Vaje prve pomoči

V torek, 18. februarja smo v pozno popoldanskih urah izpeljali redne mesečne vaje. Erika Žalik, pomočnica poveljnika za prvo pomoč, zaposlena v NMP ZD Postojna, nam je v krajšem predavanju predstavila različne tipe krvavitev, katere smo v praktičnem delu tudi uspešno zaustavili in oskrbeli. Z vajami smo nadaljevali v garažnih urgence ZD Postojna. Tam smo obnovili znanje z oporabo zajemalnih nosil, praktično preizkusili izvlačenje in pospravljanje nosil iz reševalnega vozila ter se sezanili z preostalo opremo v NRV.