Uspešna reševalna akcija v Planinski jami

V soboto 4. julija smo bili nekaj minut pred 16. uro, s strani državne enote za tehnične potope, katere je pripadnik tudi naš član in podpoveljnik Sebastjan Gantar, zaprošeni za pomoč pri reševanju pogrešanega jamarskega potapljača. V bližini vhoda v Planinsko jamo, smo s kompresorjem napolnili okoli 20 potapljaških tlačnih posod s stisnjenim zrakom.

20150704_173355 20150704_173459 20150704_174858 20150704_183734 download_20150704_185141

11243633_496526347181511_7122134363585258411_oo

Intervencija Planinska jama

Včeraj (4.7.2015) ob 15:31 je bila Jamarska reševalna služba (JRS) obveščena, da se je predvidoma okoli tretje ure popoldan v Planski jami potopil jamski potapljač, ki se v dogovorjenem času ni vrnil na površje. Obvestilo je prišlo ravno ob zaključku vaje JRS v soteski v Logu pod Mangartom. Včeraj je imela zaključek usposabljanje tudi ekipa za reševanje izza sifonov (člani JRS in državna enota za tehnične potope), ki se je v času aktiviranja vračala iz usposabljanja v izviru Bilpe. Ekipe so bile tako že pripravljene in so hitro prispele do Planinske jame. Prvi so bili na lokaciji jamarski reševalci centra Postojna. Po zbranih podatki je bilo v jami, na mestu, kjer je bil zadnje opažen potapljač, še 6 oseb (člani raziskovalne ekipe, ki je skupaj s potapljačem vzorčila človeške ribice). Raziskava ribic je potekala v Pivškem rokavu, potapljača so spremljali s čolnom in bili zadnjič z njim v stiku v bližini sifona.
Prva ekipa jamarskih reševalcev in potapljačev je s čolnom odšla do mesta nezgode z nalogo, da poskrbi za varen transport preostalih članov raziskovalne ekipe. Za njimi je v jamo odšla ekipa za zveze, ki je v jamo napeljala žico za jamski telefon, ki je omogočil komunikacijo med štabom in ekipami v jami. Sledila je ekipa z dodatnimi čolni za transport reševalcev potapljačev in potrebne potapljaške opreme. Ob 19.35 so iz Pivškega rokava jamarski reševalci na čolnu pripeljali prvi dve članici raziskovalne ekipe in obenem veselo vest, da je ravno v času prihoda reševalcev, pogrešani potapljač izplaval iz sifona nepoškodovan. V nadaljevanju so reševalci poskrbeli za varen transport in izstop članov odprave ter za transport vse opreme iz jame. Zadnja ekipa reševalcev je iz Planinske jame prišla ob 21.50.
Jamski potapljač je pojasnil, da je med plavanjem po spodnjem delu rokava je zaplaval v sifon, ko je hotel izplavati pa je zašel v slep kamin brez izhoda, med iskanjem izhoda je v nadaljevanju našel nekaj manjših zračnih žepov in na koncu priplaval v večji zračni žep dimenzij 3×4 metre, kjer je lahko izplaval na suho in čakal. Po več urah se je zaradi občutno slabše kvalitete zraka odločil za ponoven potop v sifon in se v pravi smeri vrnil na površje v bližini ekipe reševalcev.
Včerajšnja reševalna akcija se je na veliko veselje in zadovoljstvo vseh prisotnih končala z najboljšim možnim izidom, tovrstne jamarske nesreče imajo običajno bolj tragičen izid, česar smo se vsi prisotni dobro zavedali. Več o samem dogodku bo znanega po podrobnejši analizi nesreče.
Akcija je izkazala odlično sodelovanje članov JRS in državne enote z tehnične potope, ki od lanskega leta skupno deluje v okviru Ekipe za reševanje izza sifonov.
Na reševalni intervenciji je sodelovalo: 16 članov JRS (RC Postojna, Kranj, Ljubljana in Velenje), 13 članov državne enote za tehnično potapljanje, 1 predstavnik Uprave za zaščito in reševanje, gasilci PDG Postojna in Planina, ekipa nujne medicinske pomoči Postojna ter Policijska postaja Postojna.
V imenu vodstva JRS se zahvaljujem vsem prisotnim za hitro odzivnost in požrtvovalno delo v jami in izven nje, posebna zahvala gre tudi PGD Planina, ki je vse reševalne ekipe na koncu pogostila na svoji gasilski veselici v Planini.

Lep pozdrav

Maks Merela
Namestnik Vodje JRS

SLIKE: Jamarska reševalna služba