OBVESTILO O NAMESTITVI SENZORJEV CO V PROSTORE S KURILNIMI NAPRAVAMI S 1.1.2017  

Minister za infrastrukturo in prostor je izdal Pravilnik o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav (Uradni list RS, št. 100/13), v katerem določa da je v bivalnih prostorih lahko kurilna naprava odvisna od zraka v prostoru, če je poleg izpolnjevanja zahtev neoporečne vgradnje kurilne naprave nameščena tudi naprava za odkrivanje ogljikovega monoksida v gospodinjstvih.

V prostore s kurilnimi napravami, odvisnimi od zraka v prostoru, je potrebno CO senzorje v skladu s pravilnikom namestiti najpozneje do 1.januarja 2017. Ogljikov monoksid – CO je strupen plin, ki je neviden in brez vonja. Nastaja pri nepopolnem gorenju trdnih (les, premog, briketi, sekanci), tekočih (kurilno olje, bencin, nafta,alkohol) in plinastih goriv (propan butan, metan). V prostor se sprošča zaradi nepravilne namestitve, vgradnje, delovanja ali vzdrževanja peči na drva in premog, kaminov ter plinskih gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode. Do nepopolnega gorenja prihaja, kadar ima gorivo za gorenje premalo zraka.

Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja je od leta 1997 do leta 2010 v Sloveniji zaradi nenamerne zastrupitve z ogljikovim monoksidom umrlo 193 oseb. Vsako leto je smrtnih žrtev sicer manj, vendar pa je zelo zaskrbljujoče dejstvo, da se povečuje število bolnišničnih obravnav zaradi nenamerne zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Od leta 2000 do leta 2009 je bilo tako v bolnišnicah oskrbljenih kar 375 oseb.

Za preprečevanje zastrupitve z ogljikovim monoksidom svetujemo redno pregledovanje in vzdrževanje kurilnih naprav (predvsem plinskih peči) in dimnikov, redno prezračevanje bivalnih prostorov ter namestitev detektorjev ogljikovega monoksida.

Gasilci PGD Postojna priporočamo, da za zaščito namestite vsaj po eno napravo (senzor) v vsako etažo vašega doma, v kolikor uporabljate kurilne naprave v bivalnih prostorih. Za doseganje maksimalne zaščite priporočamo, da poleg ene naprave v vsaki etaži, dodatno namestite še eno napravo v vsako spalnico in hodnik. Priporočamo tudi, da namestite po eno napravo na vsak konec prostora, če je le ta daljši od 9 m. Če imate napravo nameščeno na hodniku preverite, ali je alarm slišen v spalnih prostorih. Namestite alarm v vsak spalni prostor, če se ta uporablja za spanje pri zaprtih vratih. Zaprta vrata lahko preprečijo, da bi zvok alarma, ki je nameščen zunaj, prebudil spečega.

Napravo namestite, če je le mogoče na sredino stropa. V kolikor to ni mogoče, upoštevajte, da je ne namestite manj kot 10 cm od roba stropa. V kolikor morate napravo pritrditi na steno, upoštevajte, da je ne montirate manj kot 10 cm in ne več kot 30 cm pod stropom.

Zaradi lažje nabave omogočamo občanom nakup senzorjev po ugodni ceni v našem servisu in po potrebi tudi montažo senzorjev. Možna je tudi dostava po povzetju.

F I L M

kidde-5co-lifesaver-carbon-monoxide-detector-alarm

Detektor 5CO

  • Je vrhunski, stenski detektor ogljikovega monoksida
  • Namenjen je odkrivanju povišane prisotnosti ogljikovega monoksida s senzorjem, ki ima 7 letno življenjsko dobo in 7-letno garancijo kar ga uvršča med najbolj dovršene detektorje na svetovnem trgu.
  • Primeren je za varovanje pred povišano stopnjo CO v hišah, stanovanjih in apartmajih.
  • Odlikuje ga dolga življenjska doba, stabilnost in visoka natančnost senzorja za zaznavanje CO.

Lastnosti:

  • Odlična zanesljivost in visoka stabilnost
  • Zvočno in svetlobno opozarjanje
  • Enostavna montaža
  • Vzdržljiv senzor detektorja
  • Manj občutljiv na ostala organska topila
  • CE in BSI EN 50291-1:2010 certifikat
  • Napajanje 3 x 1,5V AA baterije
  • 7 letna življenjska doba
  • 7 let garancije

Cena senzorja CO v servisu PGD Postojna, je v mesecu oktobru in novembru 29,90 EUR. 

So NA ZALOGI.

Pri nas lahko dobite po ugodnih cenah tudi:

digitalni

DIGITALNI detektor ogljikovega monoksida

dim

DETEKTOR DIMA

plin

DETEKTOR PLINA (zemeljski plin, LPG, Propan Butan)

Priporočamo predhodno naročilo na tel št.  05 726 1674.