Prevzem novih vozil

V torek 30. junija je bilo v pozno popoldanskih urah, na Titovem trgu v Postojni, predanih v uporabo pet sodobno opremljenih gasilskih vozil, katerih vrednost presega 410.000 evrov.

CITROEN BERLINGO – GVZ-1

Gre za gasilsko vozilo zveze. Opremljeno je s svetlobno in zvočno signalizacijo ter opremo, ki je za tovrstno vozilo določena po tipizaciji za gasilska vozila. Prvenstveno se bo vozilo uporabljalo za potrebe delovanja gasilske zveze Postojna, na razpolago pa je tudi gasilskim društvom v gasilski zvezi Postojna. Vozilo ima opremo, ki omogoča da ga lahko uporabimo tudi za potrebe vodenja intervencij. Strošek nakupa vozila z nadgradnjo je znašal 16.000€. Večino sredstev za nakup vozila je iz lastnih sredstev zagotovila Gasilska zveza Postojna, dobrih 2.000€ pa je za nakup zagotovila občina Postojna.

IMG_2052.JPG

FORD RANGER – GVGP-1

Gre za manjše vozilo za gašenje gozdnih požarov. Poganja ga diezelski agregat s 150 konjskimi močmi in pogonom na vsa štiri kolesa z možnostjo vklopa reduktorja. V kabini je prostora za pet članov posadke. Prednji del vozila, kjer je vgrajena vlečna naprava, je zaščiten s cevno zaščito. V maski in na strehi vozila je svetlobna in zvočna signalizacija. Na zadnjem delu vozila je nameščena snemljiva modularna naprava za gašenje. Z vozilom tako lahko posredujmo ob naravnih in drugih nesrečah (poplave, žled, visoki sneg, …), in sicer tako, da namestimo na keson drugo opremo (črpalke, cevi, agregati, gorivo, …).Visokotlačna črpalka je gnana preko lastnega bencinskega motorja in omogoča pretok vode do 90 l/min. V napravo je vgrajen tudi medmešalec pene, ki omogoča dodajanje ustreznega retardanta in s tem učinkovitejše gašenje. Rezervoar vode ima kapaciteto 300 litrov. Ob straneh nadgradnje sta nameščena dva navijaka z visokotlačno cevjo premera 16mm, vsaka dolžine 100m z možnostjo podaljšanja. V skladu s tipizacijo je na nadgradnji nameščena še ostala oprema potrebna za uspešno posredovanje pri požarih v naravi. Sama nadgradnja vozila je dodatno osvetljena z led tehnologijo. Vozilo bo večino časa preživelo na osrednjem vadišču SV, kjer PGD Postojna izvaja požarno stražo. Strošek nakup vozila z nadgradnjo znaša 48.000€. Novo vozilo bo nadomestilo obstoječe vozilo GVGP-1 na podvozju Nissan, ki bo danes predano v uporabo PGD Veliko Ubeljsko.

IMG_2012.JPG

RENAULT MIDLUM – GVGP-2

Oznaka GVGP-2, pomeni, da gre za večji vozili za gašenje gozdnih požarov in sta popolnoma identični. Vozilo poganja dizelski Euro 5 motor s 300 konjskimi močmi in pogonom na vsa štiri kolesa. Nosilnost vozila je 14 ton, na obeh oseh pa so nameščena enojna terenska kolesa, kar omogoča dobre vozne lastnosti na zahtevnih terenih. Iz tega razloga ima vozilo tudi vejno zaščito, zaščitena pa so tudi vsa svetlobna telesa in vzvratna ogledala. Na zadnjem delu je nameščena kamera za nadzor vzvratne vožnje. Kabina vozila je že tovarniško podaljšana, v njej pa je prostora za posadko šestih gasilcev. Na vozilu je vzdolžno nameščen rezervoar za vodo kapacitete 2.500 l. Vozilo ima vgrajeno črpalko (gnano prek odgona) proizvajalca Iveco Magirus, ki omogoča gašenje z normalnim in visokim tlakom. Elektronika omogoča, da se motor vozila lahko prižiga in ugaša tudi zadaj pri črpalki. V zadnjem delu je nameščen navijak z visokotlačno cev premera 25 mm dolžine 60 m ter dva navijaka s premerom 16 mm dolžine 100 m. Dodatno so v nadgradnji vozila nameščene tlačne cevi različnih dimenzij v dolžini preko 360 m. V kabini vozila so v naslone sedežev vgrajeni 4 izolirni dihalni aparati z rezervnimi jeklenkami in reševalnimi maskami. Razsvetljava vozila je v LED tehnologiji, vključno s svetlobnim stolpom s 6 reflektorji. V vozilu se nahaja 7 kW elektro agregat, ki lahko zagotavlja dodatno osvetlitev mesta intervencije, hkrati pa lahko poganja tudi potopno črpalko, ki je prav tako sestavni del opreme. Poleg opreme, ki jo za tovrstna vozila predvideva tipizacija gasilskih vozil Gasilske zveze Slovenije, je v vozilu nameščena še razna oprema, ki gasilcem omogoča varno in učinkovito posredovanje pri različnih vrstah intervencij.
Gre za prvi vozili v Sloveniji, ki sta narejeni s takim konceptom. Kot rečeno gre v prvi vrsti za vozili namenjeni gašenju požarov v naravi. Vendar lahko posadka, z opremo, ki je v vozilu, posreduje na vseh vrstah intervencij v urbanem okolju, požarih na prevoznih sredstvih, … Tovrstni koncept nam je tako omogočil, da smo v enem vozilu združili lastnosti dveh različnih gasilskih vozil.
Vrednost posameznega vozila znaša 185.000€ in jih je v celoti zagotovila občina Postojna, gasilski društvi Planina in Studenec pa sta zagotovili nekaj dodatne opreme.
Za investicije v gasilstvu je letos občina Postojna namenila 417.000€, zagotovila pa jih je tudi z uspešnim kandidiranjem na razpisu programa »Kras« Uprave za zaščito in reševanje. Prav tako pa pričakujemo ugodno rešitev na razpisu za sofinanciranje gasilske opreme.
Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujem občini Postojna, tako prejšnjemu vodstvu s katerim smo zastavili ta projekt, kot seveda sedanjemu vodstvu s katerim smo projekt nabave novih vozil uspešno zaključili. Ob enem se zahvaljujem županu, ki izredno dobro razume naše poslanstvo in nas pri tem podpira. Upam in prepričan sem, da se bomo v prihodnosti še srečali in svojemu namenu predajali nova gasilska vozila in gasilske domove.

IMG_1988.JPG

GALERIJA SLIK

                       Zapisal:

                   Marko Simšič

Predsednik Gasilske zveze Postojna