Postojna odeta v žled

Od četrtka 30. januarja 2014 je Postojna in širša okolica okovana v led. Do torka danes 4. februarja do 17. ure, smo postojnski gasilci imeli preko 215 različnih posredovanj. V gasilskem domu smo si vzpostavili štab za gasilski del intervencij, zasilni sistem oskrbe z električno energijo, komunikacij, zvez, ogrevanja, samo oskrbe, … Pomagali smo odstranjevati podrto drevje, vozili vodo v vodna zajetja, nudili zdravstveno oskrbo starejšim občanom, posredovali smo v primerih (6 oseb) z zastrupitvijo z ogljikovim monoksidom (agregati), črpali vodo, oskrbovali agregate na težko dostopnem terenu z gorivom in jih premeščali med gospodinjstvi, očistili podrto drevje na dovozni poti na Pečno reber, da nemoteno deluje sistem zvez ZA-RE (pozivniki), obveščali občane o aktualnih razmerar in dogajanju, opravljali preostale intervencije, … Dnevno so pri nas tudi predstavniki iz medijev, katerim omogočamo njihovo delo. Včeraj smo dobili tudi ekipo vojakov, kateri so nam pomagali pri intervencijah, ravno tako je prišlo včeraj na pomoč 30 gasilcev iz Obalno Kraške regije. Ostale intervencije potekajo nemoteno, saj je organizirano stalno dežurstvo z okoli 30 gasilci in gasilkami dnevno. Dobili smo tudi mednarodno pomoč. Gasilci prihajajo iz Avstrije, Češke in tehnična služba iz Nemčije (THW) nam je včeraj pripeljala večje agregate, s katerimi naj bi zagotavljali električno energijo.

Vse občane obveščamo naj ne hodijo na prosto in se izpostavljajo pod padajoče drevje in drugim nevarnostim, ki pretijo druge nevarnosti. V kolikor bo vzpostavljeno zasilno električno omrežje je potrebno vključiti samo najnujnejše stvari (zamrzovalna skrinja, ogrevanje).

Ravno tako je potrebno biti pazljiv pri uporabi agregatov z motorji na notranje izgorevanje, zaradi možnosti zastrupitve z ogljikovim monoksidom.

Iskreno se zahvaljujemo našim najmlajšim občanom, ki redno prihajajo s starši na obisk, kateri nam z dobrotami polepšajo dolge delavne dneve in noči.

OBVESTILO OBČINE POSTOJNA

Občina Postojna občane obvešča, da kljub trudu vsem udeleženih v reševanju ob ledeni ujmi, električno omrežje še vedno ni vzpostavljeno. Odprava posledic bo trajala nekaj časa, Elektro Primorska pa bo v naslednjih dneh vzpostavljal zasilno električno omrežje s pomočjo agregatov, po posameznih delih mesta Postojna in okoliških vaseh. Vse občane prosimo, da z električno energijo ravnajo varčno.

Centralni vrtec v Postojni, na Cesti na Kremenco obratuje, šole pa so do nadaljnega zaprte.

Nekaj povezav z dogajanjem na našem koncu:

http://www.postojna.si/povezava.aspx?id=2003&pid=14480

http://www.postojna.si/povezava.aspx?id=2003&pid=14475

http://gasilci.org/forum/viewtopic.php?f=6&p=182917#p182917

Več slik bo objavljenih, ko se bodo razmere umirile.

DSC_12911 DSC_13133 DSC_13255 DSC_13388 DSC_13499 DSC_14599

Foto: Suzana VEBER, GZS SlovenijeIMG_21699 IMG_22055