Izobraževanje v Franciji

Minuli teden se je pet naših članov mudilo v Franciji. V mestecu Tourouvre so se na sedežu podjetja Gimaex Riffaud, skupaj z tri člansko komisijo za nabavo vozila, usposabljali za tehnike oz. vzdrževalce naše nove pridobitve. Prvenstveno so spoznali zakulisje delovanja avtolestve in odpravljali zaigrane težave. Ker je lestev v zaključni fazi so dorekli okoli detajlov glede poslikave in dokončno namestili opremo po posameznih prostorih. Ravno tako so bili prisotni pri testiranju in meritvah tako, da je bil hkrati opravljen v celoti še pred prevzem. Kljub vsako dnevnemu intenzivnem delu so se popoldne odpeljali do mesta Caen in Atlantika. Tam so si v Normandiji ogledali obeležja znanega izkrcanja zaveznikov ob dnevu D. 

Operacija Overlord ali operacija Neptun je bila največja pomorsko-zračna desantna operacija v zgodovini vojskovanja, katere namen je bilo odprtje že dolgo pričakovane druge fronte, ki bi razbremenila rusko- nemško vzhodno fronto, ter hkrati obkoliti Tretji rajh. Operacija se je začela 6. junija 1944 z nočnim letalskim desantom pred glavnim izkrcanjem v zgodnjih jutranjih urah na obalah Normandije, kjer se je prvi dan operacije izkrcalo okoli 160.000 zavezniških vojakov. Kraj izkrcanja je Nemce neprijetno presenetil, saj so ti zavezniško izkrcanje pričakovali dosti bolj severno. Do večera je bila nemška obramba prebita in zavezniki so se lahko prebili v notranjost Francije, kjer se je že začela bitka za Francijo. Operacija je trajala do konca avgusta istega leta. Do takrat se je na Normandijskih obalah izkrcalo več kot 3 milijone zavezniških vojakov ter na tisoče ton najrazličnejše vojaške opreme.

Vir: Wikipedija

Lestev si bo mogoče ogledati na sejmu oz. Bogatajevih dnevih, od 8. do 10. junija v Murski Soboti. Ob koncu sejma bo sledila predaja vozila MORS županu občine Postojna Igorju Marentiču.