Društveni izlet

PROGRAM:

OGLED VETRNE ELEKTRARNE

Aprila 2014, je bila v Razdrtem, ob vznožju Nanosa, postavljena druga vetrna elektrarna v Sloveniji. Idejni vodja vetrnice, Aleš Pučnik, nas je sprejel in nam na kratko predstavil delovanje elektrarne. Sledil je ogled stolpa višine 53 metrov, na katerem je elisa premera 44 metrov. Nazivna moč vetrnice je 910 kilovatov. Beseda je tekla tudi o potencialnih možnostih nastanka požara vetrne elektrarne.

OGLED PGD ŠEMPETER PRI GORICI

Obiskali smo PGD Šempeter, kjer so nas sprejeli poveljnik s pomočniki. Ogledali smo si vozila in opremo ter gasilski dom. Gasilci so nas lepo pogostili.

SABOTIN

Pot nas je vodila na Sabotin, 609 metrov visoko vzpetino nad Novo Gorico. S Sabotina je bil odličen razgled na Julijce, reko Sočo, Kras, morje in Furlansko nižino. Zanimiv je tudi z zgodovinskega vidika, saj so se na njem bile najhujše bitke v prvi svetovni vojni. V spremstvu vodiča smo si ogledali del kavern in rovov na grebenu Sabotina ter vojni muzej.

OBISK GASILSKE ENOTE NOVA GORICA

Ogledali smo si opremo in prostore GE in PGD Nova Gorica.

DEGUSTACIJA VIN IN VEČERJA NA DOMAČIJI ŽVOKELJ

Na sončnih pobočjih Gore, v delu vasi Vrhpolje, ki mu domačini pravijo Brith, se rojevajo dobrote, ki smo jih tudi poskusili. Klet ponuja bogato izbiro sortnih vipavskih vin: laški rizling, malvazijo, sauvignon, chardonnay. Ljubitelji rdečih vin so lahko poskusili merlot ali cabernet sauvignon. Ponos kleti pa so avtohtone sorte rebula, vitovska grganja in zelen. Medtem ko smo prvič nazdravili, je gospodarjeva žena pripravila okusno večerjo. Ob zvokih harmonike je čas hitro minil, tako da smo se domov vrnili z novo izkušnjo in obilico dobre volje.

20161022_130620

GALERIJA SLIK