Tekmovanje GZ Postojna, za memorial Matevža Haceta

Citiraj

Še ena uspešna tekmovalna sobota je za nami. Kljub slabemu vremenu, je bilo v soboto, 17. septembra izvedeno tekmovanje Gasilsko zveze Postojna v Palčjah.. V dopoldanskem mladinskem delu, so pionirji osvojili 2. in 6. mesto. Mladinska ekipa je zasedla odlično 3. mesto. V nekoliko boljših razmerah, je popoldan potekal članski del tekmovanja. Članice A in B so zmagale. Člani A so osvojili 5. mesto. Člani B so bili prvi in tretji. V kategoriji poklicnih gasilcev A, smo zasedli najvišjo stopničko na zmagovalnem odru. Nepremagljivi starejši gasilci so tudi tokrat zmagali.

Čestitamo vsem in se zahvaljujemo za opravljeno delo ter pomoč.

Regijsko tekmovanje za mladino bo potekalo že to v soboto, 24. septembra v Sečovljah. In člansko 8. oktobra v Kopru.

VREMENSKO OPOZORILO

Citiraj

V prihajajočih dnevih bo pogosto deževalo, nastajale bodo tudi nevihte z nalivi. Do sobote zvečer bo v večjem delu Slovenije padlo od 30 do 70, v hribovitem svetu zahodne, severne in osrednje Slovenije lokalno lahko tudi več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter. To pa so že količine, ki lahko kljub predhodnim sušnim razmeram povzročajo težave. Listje, ki odpada z dreves, lahko namreč zamaši odtoke. Zato na dvoriščih preverite pretočnost žlebov, odtočnih jaškov in kanalov. Obenem vas prosimo, da pravočasno v nižje ležečih prostorih, v katerih je možnost poplav in zamakanja. Stvari, opremo, orodje, … prestavite v višje prostore. S tem nam boste olajšali delo. in zmanjšali možnost za nastanek škode.

Foto utrinki iz priprav na tekmovanje GZ Postojna, Ki bo potekalo v soboto, 17. septembra v na pivškem koncu. V kraju Paljčje.

Prometna nesreča v Matenji vasi

Citiraj

V nedeljo, 11. septembra je nekaj minut pred 17. uro v naselju Prestranek. Osebno vozilo s počitniško prikolico zapeljalo z vozišča in pristalo na strehi z dvema ujetima osebama v notranjosti. Na kraju smo opravili ogled, izvedli prometno in protipožarno varovanje, s tehničnim posegom odprli sovoznikova vrata in nudili pomoč ekipi NMP pri
prenosu ter oskrbi poškodovanih oseb. Zaradi dveh pogrešanih psov, smo odprli tudi zadnji del vozila in ga v celoti pregledali. Priklopnik smo pregledali in iznesli ter odklopili dve jeklenki z utekočinjenim naftnim plinom.

Drago Kuhar novi Gasilski častnik

Citiraj

PGD Postojna je od sobote, 10. septembra 2022 bogatejša za novega gasilske častnika, ki je uspešno zaključil usposabljanje v organizaciji Obalno-kraške regije.
Teoretični in praktični del tečaja je potekal v prostorih ICZR v Sežani, ZGRS Sežana in GB Koper. Skladno s temeljnim programom usposabljanja prostovoljnih gasilcev, je tečaj obsegal skupaj 98 ur. 63 teoretičnih in 35 praktičnih ur. Sledilo je ustno preverjanje znanja v prostorih ICZRS Sežana pri vseh predmetih in zagovor taktične naloge. V soboto, 10. septembra 2022 je sledil še izpit iz praktičnega dela v ICZR na Igu, ki je obsegal dobrih 8h pod budnim očesom inštruktorjev GZS.

Vaja evakuacije

Citiraj

V četrtek, 8. septembra smo v dopoldanskih urah sodelovali na vaji evakuacije, na Zavarovalnici Triglav PE Postojna. Izpeljali smo tudi usposabljanje za gašenje začetnih požarov z uporabo gasilnikov in notranjega hidrantnega omrežja. Opravljena je bila tudi krajša analiza z zaposlenimi in odgovornimi osebami z ugotovitvami ter zaključki. Zgledno sodelovanje z Zavarovalnico Triglav traja že, kar nekaj časa. Zato upajmo, da bo tudi v prihodnje ostalo tako.
Nova oprema

Citiraj

V sredo, 7. septembra smo v uporabo dobili nove intervencijske obleke in čelade, ki jih bomo uporabljali za tehnične intervencije ter za posredovanja ob požarih v naravnem okolju. Gre za novejše, lažje materiale in zračen, ergonomski kroj, ki bo nudil več udobja gasilcem ter gasilkam na terenu. Sredstva so bila pridobljena iz projektov v katerih sodelujemo in od Občine Postojna. Ob tej priložnosti se nas je zbrala tudi večina operative, zato smo naredili tudi nekaj skupinskih fotografij.

Fotografije: Janez Mandeljc

Sprejem pri predsedniku države Borutu Pahorju

Citiraj

V sredo, 7. septembra smo se predstavniki iz Gasilske zveze Postojna, udeležili slovesnosti na Brdu pri Kranju. Vodja intervencije letošnjega velikega požara na goriškem Krasu, poveljnik Gasilske enote Nova Gorica Simon Vendramin. Je v imenu vseh slovenskih gasilcev in gasilk od predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja prejel priznanje Jabolko navdiha. Za opravljen delo, trud, požrtvovalnost, sodelovanje in posredovanja ob večjih požarih v naravnem okolju v minulih poletnih mesecih.

Prometna nesreča pri “Paniču”

Citiraj

V petek, 2. septembra je nekaj minut pred 18.30 uro prišlo, do čelnega trčenja med osebnim in tovornim vozilom, na regionalni cesti med Postojno in Hraščami. Na kraju nezgode smo opravili prometno in protipožarno zavarovanje, naredili ogled, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz objema pločevine, nudili pomoč ekipi NMP in odklopili akumulatorje na udeleženih vozilih.

Preklic požarne ogroženosti

Citiraj

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju ( UR. list RS, št 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje z 19. avgustom 2022 preklicuje veliko požarno ogroženost okolja, ki je bila razglašena 20. julija 2022. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta prenehala izvajati poostren nadzor.  

Prevrnjen traktor pri Čepnem

Citiraj

V četrtek, 11. avgusta se je nekaj minut po 20. uri prevrnil traktorist pri naselju Čepno. Že pred prihodom in gasilcev PGD Košana in Pivka, so osebo rešili izpod vozila domačini. Postojnski gasilci smo na kraju opravili ogled, razsvetljevali kraj dogodka, ekipi NMP nudili pomoč pri oskrbi in prenosu osebe do reševalnega vozila, z dvigalom traktor postavili na kolesa, preprečili iztekanje goriva ter odklopili akumulator.

Večji požar v naravnem okolju pri Socerbu

Citiraj

V torek, 9. avgusta smo bili nekaj minut pred 8. uro zjutraj, zaprošeni za pomoč pri gašenju na območju naselja Osp. Z vozilom GVC-2, smo zagotavljali oskrbo bazena za helikoptersko gašenje. V zgodnjih popoldanskih urah, smo najprej z konvojem Gasilske zveze, gasili med naseljema Socerb in evakuiranim italijanskim Prebenico, nato smo varovali naselja in oljčne nasade v vasi Osp ter do nočnih ur gasili novi požar pri Tinjanu.

VEČJE ŠTEVILO POŽAROV V NARAVNEM OKOLJU

Citiraj

V minulih desetih dneh smo večkrat posredovali ob večjih požarih v naravnem okolju. Tri dni smo gasili skupaj z gasilci iz GZ Postojna, na težko dostopnem terenu nad Trnjami. Kjer je posledično zaradi velike suše prišlo tudi podtalnega požara.

Kar sedemkrat smo odšli na pomoč ob katastrofalnem požaru pri Kostanjevici na Krasu, kot tudi pri Brestovici pri Komnu. Nudili smo pomoč pri prevozu opreme, gašenju, pri delu v štabu in vodenju sektorjev.

Obenem se vsem inštitucijam in posameznikom zahvaljujemo za dostavljeno pijačo, okrepčila, prigrizke, … Ki so nam v minulih dneh prišli še kako prav.

Nesreča na avtocesti pri Stari vasi

Citiraj

V torek, 5. julija je okoli 18.30 ure na avtocestnem odseku med Postojno in Uncem, pred Ravbarkomando. Osebno vozilo s priklopnikom, trčilo v odbojno ograjo. Na kraju smo opravili ogled, protipožarno in prometno zavarovali mesto nesreče, stabilizirali vozilo zaradi možnosti prevrnitve, nudili pomoč ekipam NMP in HeNMP, pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do helikopterja ter odklopili akumulator na hibridnem vozilu.

Razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja

Citiraj

Za celotno Slovenijo je od danes razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja, zato je prepovedano kurjenje in izvajanje aktivnosti, ki lahko povzročijo požar. Pristojni napovedujejo poostren nadzor. Agencija za okolje opozarja, da so se sušne razmere v večjem delu države zaradi visokih temperatur in visokega izhlapevanja poslabšale.

Najbolj so se te razmere poslabšale v osrednjem delu Slovenije, na Notranjskem in v Ljubljani z okolico, kjer je tako imenovana izjemna suša. V preostalem delu zahodne polovice države so t. i. izrazito sušne razmere, s tem da na Goriškem izrazita suša vztraja neprekinjeno že peti teden. Na vzhodu so razmere v površinskem sloju tal nekoliko boljše, zmerno sušne, v Pomurju, na Dolenjskem in Beli krajini pa so razmere za ta čas v letu običajne, navaja agencija za okolje.

Zaradi sušnih razmer je Uprava RS za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju celotne države. Tako je od danes v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano kuriti.

Prepovedano je tudi požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove ter zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemet.

V času razglašene velike požarne ogroženosti bosta poostren nadzor izvajala inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter policija.

V prihodnjem sedemdnevnem obdobju bistvenih sprememb ni pričakovati, sušne razmere bodo vztrajale.

V prihodnjih dneh bo jasno in vroče vreme z možnostjo posameznih neviht, prehodno bo v soboto vročina nekoliko popustila, konec vročinskega vala pa naj bi bil v drugi polovici prihodnjega tedna. Vir: Delo.si

Nesreča pred naseljem Zagon

Citiraj

V sredo, 22. junija je okoli 13.15 ure prišlo do trčenja med tovornjakom in motornim kolesom pri naselju Zagon. Na kraju smo opravili ogled, protipožarno in prometno zavarovali mesto nesreče, nudili pomoč ekipi NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do helikopterja, ustavili iztekanje pogonskega goriva izmotornega kolesa in z absorbcijskim sredstvom posuli cestišče.

Vodkov zabavni dan in 1. etapa Dirke po Sloveniji

Citiraj

V sredo 15. junija, smo v dopoldanskih urah najprej sodelovali v organizaciji podjetja Kovod Postojna, na Vodkovem zabavnem dnevu. Poglavitni cilj podjetja je izobraževanje najmlajših. Dogodek, ki združuje lokalne organizacije, je namenjen izobraževalnim vsebinam, vsekakor pa tudi druženju in zabavi, kot se za ta letni čas spodobi. Učenci in vrtčevski otroci so se lahko naučili ločevati odpadke, izdelati domačo čistilno napravo, narediti svoj vulkan, imeli Vodkov kviz, … Postojnski gasilci smo otrokom pripravili poligon, kjer so morali premagati različne ovire in na koncu s pomočjo vode pogasiti ogenj.

Aktivno smo sodelovali tudi pri organizaciji Dirke po Sloveniji, saj je bil cilj 1. etape v popoldanskih urah, na novo urejeni Tržaški cesti v Postojni. Nudili smo tehnično pomoč pri pripravi prizorišča in skupaj s prostovoljnimi gasilskimi društvi (Razdrto, Hruševje, Studenec) opravili zahtevno redarsko delo na delu trase v Občini Postojna.

20. TEKMOVANJE EKIP GASILSKIH TERENSKIH VOZIL

Citiraj

V soboto, 4. junija je potekalo 20. jubilejno tekmovanje ekip gasilskih terenskih vozil. S štartom in ciljem pri Taborniški koči na Mačkovcu je štartalo, kar 36 štiri članskih ekip. Na šestih kontrolnih točkah, so se ekipe pomerile v vaji s prvo pomočjo, v spretnostni vožnji, v vajah z različnimi gasilskimi veščinami. In na skriti točki, kjer se je preverjalo znanje prvih posredovalcev. Pred razglasitvijo rezultatov v cilju, so na prireditvenem prostoru potekale tudi družabne igre. Ekipe ali posamezni tekmovalci so se lahko pomerili v vleki vrvi, “gašenju” požara v naravnem okolju in ugibanju teže pršuta. V kategoriji članic je nastopilo 5 ekip. Tretje mesto je osvojila ekipa PGD Šmihel – Landol. Tik pod vrh so se na 2. mesto zavihtele članice iz PGD Studenec. Zmago so letos odnesle “Nabrite planinke”. Najbolj zagrižena ekipa, je po oceni organizatorjev na točkah, postala prva postava PGD Osp, ki je nastopila z legendarno Pando. Pokal za Fair play je osvojila mešana ekipa iz PGD Sečovlje. V članski konkurenci je nastopilo 31 ekip. Tretje mesto je osvojila druga ekipa PGD Rakek. Na drugo stopničko zmagovalnega odra se je uvrstila, druga ekipa PGD Studeno. Zmagali so skoraj “domačini” iz PGD Unec. Čestitamo vsem skupaj za dosežene uvrstitve in pokazano znanje.

Obenem se vsem skupaj zahvaljujemo za pomoč in podporo pri organizaciji tekmovanja.

GALERIJA SLIK

TEKMOVANJE V TEHNIČNEM REŠEVANJU OB PROMETNIH NESREČAH

Citiraj

V soboto, 28. maja je na Ptuju, v sklopu Bogatajevih dnevov zaščite in reševanja. Potekalo 12. tekmovanje gasilskih enot širšega pomena (GEŠP). V treh različnih scenarijih se je pomerilo 15 ekip iz cele Slovenije. Tretje mesto je osvojila ekipa PGD Materija, drugo mesto je pripadalo ekipi PGD Trebnje. Prvo mesto pa je tudi letos zasedla ekipa Gasilske brigade Ljubljana. Ekipa PGD Postojna je pristala na četrtem mestu.