Gašenje požara pri Trstelju

Citiraj

V četrtek, 18. julija smo bili okoli 10.30 ure aktivirani zaradi večjega požara v naravnem okolju pri Trstelju. Z gasilci GZ Postojna in širše smo gasili požar ter nudili podporo pri gašenju z zrakoplovi. S pomočjo pri vodenju sektorjev in v sektorju zrak nadaljujemo tudi jutri preko celega dne.

Tekom dneva je bilo na terenu 221 gasilcev Obalno-kraške regije z 106 vozili ter 120 gasilcev Severno primorske regije z 46 vozili. Požar gasi tudi helikopter Slovenske vojske in 2 letali za gašenje. Ponoči bodo požar gasile enote iz Notranjske regije, Gorenjske regije ter regije Ljubljana 1. Upamo, da bodo enote ponoči uspešne in bo požar spravljen pod kontrolo ter jutri tudi pogašen.

RAZGLAŠENA JE VELIKA POŽARNA OGROŽENOST

Citiraj

Uprava RS za zaščito in reševanje je s sredo razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Koper, Izola, Piran, Ankaran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren -Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba.

Kako (ne) ravnati

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je na območju navedenih občin v naravnem okolju prepovedano požigati in odmetavati goreče in druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar. Prepovedano je kuriti, vključno s kresovi, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih ter zunaj pozidanih površin uporabljati predmete in naprave, ki lahko povzročijo požar. Prepovedani so ognjemeti kot tudi vse druge dejavnosti, ki lahko povzročijo požar.

Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.

Požarna ogroženost naravnega okolja se krajevno povečuje tudi drugje po državi, zlasti v jugovzhodnem delu države, opozarjajo na upravi za zaščito in reševanje. Napovedujejo, da se bo v prihodnjih dneh ogroženost predvidoma večinoma še povečevala. Svetujejo previdnost pri uporabi ognja v naravnem okolju ter pri uporabi predmetov, naprav ali snovi, ki bi v naravnem okolju in drugod na prostem lahko povzročile požar.

Izmenjava AAKT

Citiraj

Mednarodni program prenosa znanja med našimi in hrvaškimi gasilci se nadaljuje. Letos je program sestavljen iz operativnega delovanja in praktične uporabe že pridobljenih znanj ter veščin. V minulem tednu so prvo izmeno oddelali gasilci in gasilke iz našega društva. Po parih so naredili tri izmene po 24 ur. Sodelovali so na skupnih vajah, aktivnostih ter obveznostih DVD Supetar. Program izmenjave bo trajal vse do konca septembra.

Zahvaljujemo DVD Supetar za vso predano znanje in gostoljubnost.

Pomoč pri sanaciji požara v Portorožu

Citiraj

V nedeljo, 14. julija smo bili v popoldanskih urah zaprošeni za pomoč pri dokončni pogasitvi požara kompleksa v središču Portoroža. Skupaj z 33 gasilci iz konvoja Gasilske zveze Postojna, smo zamenjali utrujene gasilce in tekom noči gasili posamezna žarišča na različnih lokacijah objekta.

Tekmovanje v Logatcu

Citiraj

V soboto, 13. julija so se naše članice udeležile 25. gasilskega relija za memorial Jožeta Albrehta. V organizaciji PGD Dolenji Logatec so se dekleta preizkusila v različnih vajah, ki so zajemale vrvno tehniko, reševanje ponesrečenca iz vode, gasilski in šaljivi poligon ter postavitev trodelnega napada. Med potjo jih je pa čakala še hitra točka. Zasedle so odlično 1 mesto.

Punce, iskrene čestitke!

Nesreča na “Vrheh”

Citiraj

V petek, 5. julija je prišlo nekaj minut pred 17. uro do prometne nesreče med naseljem Zagon in Bukovje. V trčenju med osebnim in tovornim vozilom, smo skupaj z gasilci PGD Studeno izvedli prometno in protipožarno varovanje, nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila ter absorberjem posuli razlite tekočine na cestišču.

Nesreča na AC

Citiraj

V soboto, 29. junija je prišlo nekaj minut po 17.30 uri do prometne nesreče na avtocestnem odseku med Postojno in Uncem. V bližini čistilne naprave pri Stari vasi, je kombinirano vozilo zapeljalo s cestišča, trčilo v obvestilno tablo in se prevrnilo na bok. Na kraju smo izvedli protipožarno in prometno zavarovanje, opravili ogled in odklopili akumulator na udeleženem vozilu. Na srečo ni bilo poškodovanih oseb.

Vaje tehničnega reševanja

Citiraj

V petek, 28. junija smo v pozno popoldanskih urah izvedli skupaj z gasilci iz PGD Ilirska Bistrica usposabljanje na temo prometnih nesreč. Za uvod smo se seznanili z množično nesrečo in uporabo triažnega kartona. Na poligonu smo se razdelil na dve skupine. Na pri točki je bil scenarij z več udeleženimi osebnimi vozili in poškodovanimi osebami. Na drugi točki je bil poudarek reševanja in pristopa, kadar so v dogodkih udeležena tovorna vozila. Po pospravljanju in urejanju je sledil družabni del z zakusko.

GALERIJA SLIK

Podpoveljnik Anže Čigon uspešno zaključil šolanje za poklicnega gasilca

Citiraj

V četrtek, 21. junija je v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu, s prikaznimi vajami, sklepno slovesnostjo ter podelitvijo spričeval, uspešno zaključila šolanje 31. generacija poklicnih gasilcev. Novi poklicni gasilci so prikazali znanje iz gašenja požara v objektu, dva tehnična reševanja ob delavni nesreči, posredovanja ob nesreči z nevarno snovjo in posredovanje v prometni nesreči. Med 43 kandidati je, z vsemi teoretičnimi in praktičnimi obveznostmi opravil tudi naš podpoveljnik Anže Čigon, zaposlen v poklicnem jedru PGD Postojna.

Program usposabljanja je potekal od 3. januarja do 20. junija, sestavljen pa je bil iz 401 ure teorije in 518 ur prakse, v sklopu katere so kandidati po 14 dni praktičnega dela opravili tudi v Sežanskem podcentru in v enotah. Zdaj že poklicni gasilci so usvojili osnovne gasilske veščine in operativne postopke dela na požarnih in tehničnih intervencijah ter na posredovanjih ob nesrečah z nevarnimi snovmi. Ob zaključku šolanja so opravili izpite iz petih predmetov, in sicer iz gasilskega orodja in naprav, osnovnih gasilskih veščin, operativnih postopkov dela in požarne varnosti, včeraj pa so imeli zahteven preizkus na petih scenarijih izpitne in prikazne vaji v vročih razmerah.

Čestitamo in želimo mu veliko uspešnega ter varnega dela pri opravljanju tega humanega poklica.

Tečaj za potapljače

Citiraj

V nedeljo, 16. junija je 11 članic in članov našega društva, uspešno opravilo tečaj in s tem pridobilo certifikat Potapljač 1. Del usposabljanja je potekal po skupinah v bazenu in z izpitnim delom na morju.

Želimo jim veliko varnih potopov in lepih trenutkov pod vodo.

Reli Preska Medvode

Citiraj

V soboto, 15. junija smo se udeležili tekmovanja s terenskimi vozili, v organizaciji PGD Preska Medvode. Mešana ekipa je dosegla 5. mesto in pohvalila organizatorje za izvedbo tekmovanja, z zanimivimi in pestrimi kontrolnimi točkami.

Vaje in novo baterijsko hidravlično orodje

Citiraj

V sredo, 12. junija smo v pozno popoldanskih urah izpeljali redne mesečne vaje na temo tehničnega reševanja. Na prvi točki smo ponovili znanje hitrega iznosa in osnove imobilizacije ponesrečenca iz osebnega vozila. Na drugi lokaciji smo se seznanili z delovanjem in uporabo novega hidravličnega orodja, ki bo nameščen v HTRV-1.

Strokovno srečanje gasilske operative Obalno kraške regije

Citiraj

V soboto, 8. junija je v Sežani potekalo 1. Strokovno srečanje operative Obalno kraške gasilske regije.

V dopoldanskem času so bila na programu naslednja predavanja:

Predstavitev lanskoletnih poplav, Sandi Curk, poveljnik regijskega štaba CZ za Notranjsko.

– Gašenje požara v naravnem okolju – Hrvaška, Mladen Šćulac, zapovjednik VZ PGŽ, Rene Raymond Gulin.

– Intervencija v predoru od Mihel proti Preložam 2TDK, Primož Maurič, ZGRS Sežana.

– Psihološka pomoč, dr. Valter Fabjančič, PGD Materija.

– Modul za gašenje požarov v naravnem okolju – GFFF-V, Robert Škrlj, URSZR.

– Pomen logistike, Gregor Gomboši, GZ Ljubljana.

– Čiščenje gasilskih zaščitnih oblek, Tjaša Štebe, CO2DEX.

– Učni pripomočki štabnega vodenja OKR, dr. Aleš Suban, Obalno-Kraška regija.

V popoldanskem času pa je bil prikaz gašenja požarov s helikopterjem, nato pa prišle na vrsto zabavne družabne igre ter druženje do poznih večernih ur. Tekom celega dne si je bilo možno ogledati različno opremo in vozila.

Pohvale za zelo dobro organizacijo srečanja operative in upamo, da se vidimo tudi naslednje leto.

GALERIJA SLIK

REGIJSKO TEKMOVANJE V ORIENTACIJI

Citiraj

V soboto, 1. juniija je v organizaciji komisije za mladino, Kraške gasilske zveze in PGD Lokev. Potekalo tekmovanje mladine v orientaciji. V šestih kategorijah je nastopilo petdeset 3 članskih ekip. Naša ekipa je v kategoriji mladincev osvojila 7 .mesto.

IZMENJAVA ALPE ADRIA

Citiraj

V torek, 28. maja smo v Supetarju, na otoku Brač. Sodelovali na delovnem srečanju, z evalvacijo projekta AAKT. Z možnostjo nadgradnje v katerem sodelujemo skupaj DVD Supetar. VOP Brač, CZR in GZ Domžale.

DEŽELAK JUNAK

Citiraj

V sredo, 29. maja smo sodelovali na cilju 1. etape dobrodelne akcije Radia 1. Miha z ekipo, že desetletje po vsej Sloveniji zbira sredstva za otroke, ki si ne morejo privoščiti počitnic na morju.

22. tekmovanje ekip gasilskih terenskih vozil

Citiraj

V soboto, 25. maja se je v okolici Postojne, odvijala že 22. izvedba t.i. “Relija”. 39 štiri članskih ekip je moralo prevoziti vnaprej določeno traso po potni knjigi in opraviti vaje na petih kontrolnih točkah. Sestavljene so bile na temo poplav, prve pomoči, spretnostne vožnje, reševanja s čolnom in z zaključno vajo na prireditvenem prostoru pri Taborniški koči na Mačkovcu. V kategoriji članic je tekmovalo 8 ekip. 3. mesto so osvojile članice iz PGD Studenec, druge so bile članice iz PGD Slavina in zmagala je ekipa iz PGD Babiči. V kategoriji članov je nastopilo 31 ekip. Tretje mesto so si prislužili člani iz PGD Osp, drugi so bili gasilci iz Studenega. Zmagala je ekipa iz PGD Unec, ki je osvojila tudi prehodni pokal. Po mnenju sodnikov na KT, je bila najbolj zagrižena ekipa članic iz PGD Pivka. Pokal za Fairplay je osvojil PGD Komen.

Hvala vsem, ki ste nam kakorkoli pomagali pri izvedbi tekmovanja.

GALERIJA SLIK