Preventivna akcija za motoriste

V soboto, 21. maja je na DARS-ovi bazi v Postojni potekala varna vožnja enoslednih vozil, na kateri smo sodelovali tudi gasilci PGD Postojna. Motoristom smo predstavili svoje delo in z njimi delili izkušnje. Najprej smo se preselili v DARS-ove prostore, kjer so voznikom enoslednih vozil predstavili teoretičen del. Svoje znanje je z njimi delil reševalec in policista. Nato smo se odpravili na poligon, kjer se je teorija prenesla v prakso. Tu smo tudi mi predstavili svojo opremo v vozilu HTRV-1, s katero razpolagamo v primeru prometnih nesreč. Po končanem praktičnem delu smo se okrepčali, nato pa so se vozniki skupaj s policistoma odpravili na kondicijsko vožnjo.  20160521_114736Foto: DARS

GALERIJA SLIK

Dve 3. mesti v Fire combatu

V soboto 14. maja se je pod okriljem GZS Slovenije in v organizaciji PGD Žužemberk odvijala prva izmed petih pokalnih tekem gasilskih dvojic za leto 2016. Nastopilo je 50 parov v treh kategorijah. Sandi Miklobušec in Anže Čigon sta s časom dveh minut osvojila 3. mesto v kategoriji člani. Letos bo borba za naslov državnega prvaka izredno zanimiva. Kar je potrdila konkurenca, saj so bile prve tri ekipe v razmaku samo 70 stotink sekunde. V mešani kategoriji je prvič nastopil Luka Tratnik z Špelo Bele iz PGD Hruševje. V krstnem nastopu je postojnsko hruševska naveza osvojila odlično 3. mesto. Naslednja tekma bo 2. julija v Moravčah.

20160514_174055                                                         GALERIJA SLIK

Nesreča pred Ribnico

Galerija

Ta galerija vsebuje 4 slike.

V soboto, 14. maja je okoli 15. ure je na regionalni cesti med Pivko in Ilirsko Bistrico, pred naseljem Ribnica osebno vozilo zapeljalo s ceste. Zaradi iztekajočih tekočin smo postavili lovilna črevesa na potoku in nudili pomoč pri izvleki vozila.

16. TEKMOVANJE EKIP GASILSKIH TERENSKIH VOZIL

1collage2016

Tekmovanje bo potekalo v soboto, 4. junija 2016, s startom prve ekipe predvidoma ob 13. uri v Postojni.

Ekipa je sestavljena iz 4 članov, ki morajo biti opremljeni z gasilskim kombinezonom oz. zaščitno intervencijsko obleko, gasilsko čelado, delovnimi rokavicami, gasilskimi škornji.

Ekipe tekmujejo le z brezhibnim gasilskim terenskim vozilom v kategorijah »člani« in »članice«.

V primeru da je ekipa sestavljena iz članov in članic, tekmuje v kategoriji »člani«.

Zainteresirane ekipe naj pošljejo prijavo Andreju Perku na email: and.perko@gmail.com s kontaktnimi podatki vodje ekipe (Ime vodje, email, telefon).

Prijavljene ekipe dobijo dodatne informacije do vključno 1.06.2016 

Prijavnina znaša 30 €/ekipo vključuje hrano in eno pijačo po tekmovanju.

Organizacijski odbor PGD Postojna

Med društevene vaje ob posredovanju pri prometnih nesrečah

V petek, 6. maja popoldne in v soboto, 7. maja so preko celega dne, potekale vaje tehničnega reševanja za 8 prostovoljnih gasilskih društev iz GZ Postojna v občini Postojna. V organizaciji PGD Postojna smo najprej teoretično seznanili gasilke in gasilke z osnovami ob posredovanju ob prometnih nesrečah. Na prvi izmed štirih delovnih točk, so uporabili osnovno orodje in opremo iz svojih vozil in se soočile z različnimi scenariji (izvoz, prihod, ocena situacije, požarno, prometno zavarovanje, razsvetljava, odklop akumulatorjev, stabilizacija vozila na kolesih, prva pomoč, oskrba poškodovanih, iznos in prenos le teh, iztekanje razlitih tekočin, …). Na preostalih treh točkah so se seznanile z stabilizacijo in iznosom ponesrečenih oseb iz vozil na boku in strehi, ter različnimi načini odmika volanskega droga. Ob zaključku dopoldanskega ali popoldanska termina so PGD Razdrto, Hruševje, Veliko Ubeljsko, Šmihel pod Nanosom, Studenec, Slavina, Studeno in Planina posredovali na dveh zaključnih vajah, kjer je bilo po scenariju udeleženih več vozilih, z večjim številom poškodovanih ali ukleščenih oseb. Poškodovane so morali po triažnem ključu rešiti iz objema pločevine in oskrbeti.

2016-05-07 14.55.05

GALERIJA SLIK

Pomoč z AED

V soboto, 7. maja smo bili nekaj minut po 13.30 uri, med vajami tehničnega reševanja s strani ReCO Postojna, aktivirani zaradi pomoči z avtomatskim defibrilatorjem. Ob odsotnosti ekip NMP, smo skupaj z dežurno zdravnico odhiteli na Tržaško cesto v Postojni, kjer smo pomagali oskrbi in prenosu osebe do reševalnega vozila.

4-lifepak-1000