Požar objekta v Grobiščah

V petek, 26. marca je okoli 11. ure, zaradi kurjenja na prostem, zagorel pomožni objekt v naselju Grobišče. Z gasilci PGD Slavina in Studenec smo objekt, kateri je pogorel v celoti pogasili in zaradi nevarnosti porušitve, s pomočjo gradbenega stroja tudi podrli.

 

Darko, Mitja in Peter prejemniki priznanj Civilne zaščite

Darko Muhič upokojeni vodja poklicnega jedra pri PGD Postojna in namestnik poveljnika Gasilske zveze Slovenije. Je letošnji prejemnik plakete Civilne zaščite, ki se podeljuje za življenjsko delo, posebne zasluge in izjemne uspehe pri zaščiti in reševanju ljudi, živali, premoženja, kulturne dediščine ter varovanju okolja ob naravnih in drugih nesrečah. 

Poveljnik Mitja Šantelj, je dobil srebrni znak Civilne zaščite, ki se podeljuje za posebne zasluge in izjemen prispevek pri razvijanju in krepitvi varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter za izume in inovacije na tem področju.

Bronasti znak Civilne zaščite je prejel tudi Peter Pavkovič, pomočnik poveljnika za zveze. Je operater v Regijskem centru obveščanje Postojna. Znak se podeljuje za požrtvovalno in uspešno opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči.

Čestitke vsem nagrajencem in obenem se jim zahvaljujemo za opravljeno delo.


Slika: Primorske novice

Slika: Štab Civilne zaščite za Notranjsko

Nesreča motorista pri Lipljah

V soboto, 27. februarja je okoli 13.40 ure, prišlo na regionalni cesti med Postojno in Logatcem do prometne nesreče. Skupaj z gasilci PGD Planina smo kraj dogodka prometno in protipožarno zavarovali, nudili pomoč ekipi NMP ZD Postojna pri oskrbi in prenosu poškodovanega do helikopterja ter odklopili akumulator na motornem kolesu.

Požar elektro omare

V soboto, 27. februarja je okoli 12.30 ure, zagorela elektro omarica, v enem izmed stanovanj, večstanovanjskega objekta na Tržaški cesti v Postojni. Prisebni stanovalci so z gasilnikom že pred našim prihodom, požar omejili in dokončno pogasili. Gasilci smo okolico omarice pregledali s termo kamero, prezračili prostore ter preventivno pregledali preostale prostore in naprave z dežurnim električarjem.

Pust 2021

Ker Pusta tudi korona virus ne ustavi. To bolezen je prebolel že pred mnogimi leti. Na takšne in drugačne, ter druge tegobe modernega časa je namreč popolnoma imun. Bo pa tudi letos v akciji. Seveda v pustno rajanje ne more sam. Ampak je odvisen od vseobsegajočega občestva, ki pa žal, še ni imuno na vse.

Zato bomo letos Postojnski gasilci, izvedli pustno „rajanje“ nekoliko drugače. Saj maškare spoštujemo vse odredbe, zakone in odloke, ter podobne nesmisle, ki tarejo našo družbo. Veselja pač ne bo v izobilju, tudi zimo bomo bolj slabo pregnali. Da pa le ne bi na vse pozabili, bomo malo pobrskali po spominih in arhivih, ki se jih je v 40 letih našega udejstvovanja nabralo zelo veliko.

Tako, da bomo po Postojnskih izložbah, vitrinah, reklamnih panojih itd. Postavili razstavo slik iz časov Pusta med leti 1981 in 2021. Ogledati si jih bo možno od pustne sobote do pokopa pusta. Ki pa zaradi vsem znane situacije in velike gneče v pustnih sežigalnicah, še ni znan.

Žijo Pust!

Plakat

Zemljevid razstave

Novo vozilo

V minulem tednu je v naše garaže zapeljala najnovejša pridobitev. Vozilo z oznako GVGP – 2, bo prvenstveno namenjeno posredovanju ob požarih v naravnem okolju. Kot drugo vozilo GVC, bo namenjeno za gašenju v urbanem okolju, požarih na prometnih sredstvih, … V teku je usposabljanje z vozilom, izvajajo se kondicijske vožnje ter namešča, testira se oprema in orodje. … Zamenjalo bo “Gozdarja”, ki se seli v PGD Planina.

Požar tovornjaka

V ponedeljek, 30. novembra je okoli 5. ure zjutraj, na regionalni cesti med Postojno in Planino prišlo do požara na tovornem vozilu. Na vrhu “Planinskih rid”, smo skupaj z gasilci PGD Planina, goreče vozilo pogasili, prometno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nudili razsvetljavo.

OBVESTILO

Zaradi širjenja dezinformacij, zaskrbljenim občanom, občankam, cenjenim strankam in ostalim sporočamo, da imamo zaradi situacije s Corona virusom, okuženih manjše število članov s Covid-19. Okuženi se počutijo dobro, nekateri so že operativni, preostali se ravnajo skladno z navodili in priporočili stroke. Kljub temu nemoteno zagotavljamo operativno sposobnost, opravljamo Javno gasilsko službo, naloge širšega pomena (GEŠP), dnevno razkužujemo objekte in posredujemo na intervencijah ter ob ostalih izrednih dogodkih.

Razkuževanje prostorov

Skladno s postopkovnikom in dogovorom OŠCZ Občine Postojna in URSZR izpostava Postojna. Smo bili aktivirani preko ReCO Postojna, zaradi preprečevanja okužb z virusom Covid-19. Zato smo v prvi polovici meseca novembra, opravili tri razkuževanja prostorov na dveh lokacijah in nudili ostalo tehnično ter strokovno pomoč

OBVESTILO

Sporočamo žalostno vest, da je preminil naš član Daniel Šantelj. Dolgoletni poklicni gasilec, nekdanji poveljnik društva, član odborov in komisij, član desetine starejših gasilcev, prejemnik številnih priznanj in odlikovanj za operativno delo, …

Zaradi situacije z virusom Covid-19, bodo nadaljne aktivnosti potekale v ožjem krogu.

RWLE naj ti bo lahka slovenska zemlja.

Gasilsko logistično vozilo

Ob koncu meseca septembra, smo prevzeli prvo izmed dveh vozil v letošnjem letu. “Logistik” z oznako po tipizaciji GVL – 1, je zamenjalo kombnirano vozilo OVD, ki bo od zdaj naprej služilo v režijskem obratu Občine Postojna. Vozilo je večnamensko in nam ob različnih kombinacijah opreme in orodja, oljašalo delo ob intervencijah (požari nevarne snovi, tehnične intervencije, …  Zelo uporabno bo tudi pri vsakdanjem delu v enoti, predvsem zaradi nakladalne rampe in prostornega tovornega dela.

Iztekanje pogonskega goriva na AC

V torek, 29. septembra je okoli 13.30 ure na avtocestnem odseku med Razdrtim in Postojno. Zaradi poškodovanega rezerovarja iz tovornjaka iztekalo pogonsko gorivo. Izvedli smo prometno in protipožarno varovanje, zaustavili iztekanje in prečrpali pogonsko gorivo v nadomestne posode.

Nesreča pri Hrastjah

V četrtek, 10. septembra je nekaj minut po 22. uri prišlo, do prometne nesreče na regionalni cesti med Pivko in Il. Bistrico. Z gasilci PGD Pivka smo na kraju izvedli prometno in protipožarno varovanje, s tehničnim posegom rešili osebe iz udeleženih vozil, nudili pomoč ekipam NMP, razsvetljevali mesto nesreče, sanirali razlite tekočine po vozišču in odklopili akumulatorje.

SLIKE PGD Pivka

Novinarska konferenca

V ponedeljek, 7. septembra je bila v dopoldanskih urah sklicana novinarska konferenca, kjer je poveljnik Mitja Šantelj, kot vodja medijem predstavil potek intervencije. Ravno tako so preostale sodelujoče službe predstavile svoje delo.

Obenem sem vsem skupaj zahvaljujemo, ki so nam na kakršen koli način pomagali v minulih dneh na intervenciji.