VEČJE ŠTEVILO POŽAROV V NARAVNEM OKOLJU

Citiraj

V minulih desetih dneh smo večkrat posredovali ob večjih požarih v naravnem okolju. Tri dni smo gasili skupaj z gasilci iz GZ Postojna, na težko dostopnem terenu nad Trnjami. Kjer je posledično zaradi velike suše prišlo tudi podtalnega požara.

Kar sedemkrat smo odšli na pomoč ob katastrofalnem požaru pri Kostanjevici na Krasu, kot tudi pri Brestovici pri Komnu. Nudili smo pomoč pri prevozu opreme, gašenju, pri delu v štabu in vodenju sektorjev.

Obenem se vsem inštitucijam in posameznikom zahvaljujemo za dostavljeno pijačo, okrepčila, prigrizke, … Ki so nam v minulih dneh prišli še kako prav.

Nesreča na avtocesti pri Stari vasi

Citiraj

V torek, 5. julija je okoli 18.30 ure na avtocestnem odseku med Postojno in Uncem, pred Ravbarkomando. Osebno vozilo s priklopnikom, trčilo v odbojno ograjo. Na kraju smo opravili ogled, protipožarno in prometno zavarovali mesto nesreče, stabilizirali vozilo zaradi možnosti prevrnitve, nudili pomoč ekipam NMP in HeNMP, pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do helikopterja ter odklopili akumulator na hibridnem vozilu.

Razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja

Citiraj

Za celotno Slovenijo je od danes razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja, zato je prepovedano kurjenje in izvajanje aktivnosti, ki lahko povzročijo požar. Pristojni napovedujejo poostren nadzor. Agencija za okolje opozarja, da so se sušne razmere v večjem delu države zaradi visokih temperatur in visokega izhlapevanja poslabšale.

Najbolj so se te razmere poslabšale v osrednjem delu Slovenije, na Notranjskem in v Ljubljani z okolico, kjer je tako imenovana izjemna suša. V preostalem delu zahodne polovice države so t. i. izrazito sušne razmere, s tem da na Goriškem izrazita suša vztraja neprekinjeno že peti teden. Na vzhodu so razmere v površinskem sloju tal nekoliko boljše, zmerno sušne, v Pomurju, na Dolenjskem in Beli krajini pa so razmere za ta čas v letu običajne, navaja agencija za okolje.

Zaradi sušnih razmer je Uprava RS za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju celotne države. Tako je od danes v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano kuriti.

Prepovedano je tudi požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove ter zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemet.

V času razglašene velike požarne ogroženosti bosta poostren nadzor izvajala inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter policija.

V prihodnjem sedemdnevnem obdobju bistvenih sprememb ni pričakovati, sušne razmere bodo vztrajale.

V prihodnjih dneh bo jasno in vroče vreme z možnostjo posameznih neviht, prehodno bo v soboto vročina nekoliko popustila, konec vročinskega vala pa naj bi bil v drugi polovici prihodnjega tedna. Vir: Delo.si

Nesreča pred naseljem Zagon

Citiraj

V sredo, 22. junija je okoli 13.15 ure prišlo do trčenja med tovornjakom in motornim kolesom pri naselju Zagon. Na kraju smo opravili ogled, protipožarno in prometno zavarovali mesto nesreče, nudili pomoč ekipi NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do helikopterja, ustavili iztekanje pogonskega goriva izmotornega kolesa in z absorbcijskim sredstvom posuli cestišče.

Vodkov zabavni dan in 1. etapa Dirke po Sloveniji

Citiraj

V sredo 15. junija, smo v dopoldanskih urah najprej sodelovali v organizaciji podjetja Kovod Postojna, na Vodkovem zabavnem dnevu. Poglavitni cilj podjetja je izobraževanje najmlajših. Dogodek, ki združuje lokalne organizacije, je namenjen izobraževalnim vsebinam, vsekakor pa tudi druženju in zabavi, kot se za ta letni čas spodobi. Učenci in vrtčevski otroci so se lahko naučili ločevati odpadke, izdelati domačo čistilno napravo, narediti svoj vulkan, imeli Vodkov kviz, … Postojnski gasilci smo otrokom pripravili poligon, kjer so morali premagati različne ovire in na koncu s pomočjo vode pogasiti ogenj.

Aktivno smo sodelovali tudi pri organizaciji Dirke po Sloveniji, saj je bil cilj 1. etape v popoldanskih urah, na novo urejeni Tržaški cesti v Postojni. Nudili smo tehnično pomoč pri pripravi prizorišča in skupaj s prostovoljnimi gasilskimi društvi (Razdrto, Hruševje, Studenec) opravili zahtevno redarsko delo na delu trase v Občini Postojna.

Reševanje iz avtobusa

Slika

V soboto, 11. junija smo se skupaj z gasilci iz PGD Iliriska Bistrica, udeležili vaj tehničnega reševanja iz dvonadstropnega avtobusa. Seznanili smo se s posebnostmi, kot so mesta za dvigovanje, stabilizacijo, pogoni, akumulatorji, mesta za izdelavo odprtin, odstranjevanja sedežev, transportom poškodovanih iz vozila in rokovanja z različnimi orodji ter alternativnimi napravami pri razrezu pločevine.

20. TEKMOVANJE EKIP GASILSKIH TERENSKIH VOZIL

Citiraj

V soboto, 4. junija je potekalo 20. jubilejno tekmovanje ekip gasilskih terenskih vozil. S štartom in ciljem pri Taborniški koči na Mačkovcu je štartalo, kar 36 štiri članskih ekip. Na šestih kontrolnih točkah, so se ekipe pomerile v vaji s prvo pomočjo, v spretnostni vožnji, v vajah z različnimi gasilskimi veščinami. In na skriti točki, kjer se je preverjalo znanje prvih posredovalcev. Pred razglasitvijo rezultatov v cilju, so na prireditvenem prostoru potekale tudi družabne igre. Ekipe ali posamezni tekmovalci so se lahko pomerili v vleki vrvi, “gašenju” požara v naravnem okolju in ugibanju teže pršuta. V kategoriji članic je nastopilo 5 ekip. Tretje mesto je osvojila ekipa PGD Šmihel – Landol. Tik pod vrh so se na 2. mesto zavihtele članice iz PGD Studenec. Zmago so letos odnesle “Nabrite planinke”. Najbolj zagrižena ekipa, je po oceni organizatorjev na točkah, postala prva postava PGD Osp, ki je nastopila z legendarno Pando. Pokal za Fair play je osvojila mešana ekipa iz PGD Sečovlje. V članski konkurenci je nastopilo 31 ekip. Tretje mesto je osvojila druga ekipa PGD Rakek. Na drugo stopničko zmagovalnega odra se je uvrstila, druga ekipa PGD Studeno. Zmagali so skoraj “domačini” iz PGD Unec. Čestitamo vsem skupaj za dosežene uvrstitve in pokazano znanje.

Obenem se vsem skupaj zahvaljujemo za pomoč in podporo pri organizaciji tekmovanja.

GALERIJA SLIK

TEKMOVANJE V TEHNIČNEM REŠEVANJU OB PROMETNIH NESREČAH

Citiraj

V soboto, 28. maja je na Ptuju, v sklopu Bogatajevih dnevov zaščite in reševanja. Potekalo 12. tekmovanje gasilskih enot širšega pomena (GEŠP). V treh različnih scenarijih se je pomerilo 15 ekip iz cele Slovenije. Tretje mesto je osvojila ekipa PGD Materija, drugo mesto je pripadalo ekipi PGD Trebnje. Prvo mesto pa je tudi letos zasedla ekipa Gasilske brigade Ljubljana. Ekipa PGD Postojna je pristala na četrtem mestu. 

Tekmovanje v orientaciji

Citiraj

V soboto, 21. maja se je na Velikem Ubeljskem, odvijalo 4. zvezno tekmovanje v gasilski orientaciji. V organizaciji Gasilske zveze Postojna, je v mladinskih kategorijah nastopilo kar 70 ekip, v kategorijah pionirjev, pionirk, mladincev, mladink, pripravnikov in pripravnic. Iz našega društva je nastopilo 7 trojk, ki so se po rezultatih uvrstile v zlato sredino po posameznih kategorijah.

Čestitamo za dosežene rezultate in se obenem zahvaljujemo vsem za pomoč, ki so kakorkoli pomagali na vajah in tekmovanju.

Nesreča na avtocesti pri Razdrtem

Citiraj

V sredo, 18. maja je okoli 17.30 ure prišlo na avtocestnem odseku med Senožečami in izvozom Razdrto. Do naleta dveh tovornih in trčenja osebnega vozila. Na kraju dogodka smo skupaj s kolegi iz ZGRS Sežana izvedli prometno in protipožarno varovanje, opravili ogled, odklopili akumulator na udeleženih vozilih in nudili pomoč ekipam
NMP pri oskrbi in pregledu poškodovanih oseb.

Nesreča pred Parjami

Citiraj

V torek 17. maja je nekaj minut po 21. uri, na regionalni cesti med Pivko in Parjami, v delovni zapori prišlo do prometne nesreče. Z gasilci PGD Pivka smo opravili ogled, protipožarno in prometno zavarovali mesto nesreče, nudili pomoč udeleženima osebama, do prihoda ekipe NMP, razsvetljevali mesto dogodka ter odklopili akumulator na udeleženem vozilu.

20. jubilejni “reli” DRUGIČ

Tekmovanje bo potekalo v soboto, 4junija 2022, s startom prve ekipe predvidoma ob 13. uri pri Taborniški koči na Mačkovcu.

Ekipa je sestavljena iz 4 članov, ki morajo biti opremljeni z gasilskim kombinezonom oz. zaščitno intervencijsko obleko, gasilsko čelado, delovnimi rokavicami in gasilskimi škornji.

Ekipe lahko tekmujejo le z registriranim in tehnično brezhibnim gasilskim terenskim vozilom.

MED TEKMOVANJEM SO LAHKO V VOZILU SAMO ČLANI TEKMOVALNE ENOTE.

Ekipe tekmujejo v kategorijah »člani« in »članice«. V primeru da je ekipa sestavljena iz članov in članic, tekmuje v kategoriji »člani«.

Zainteresirane ekipe naj pošljejo prijavo oz. dodatna vprašanja Andreju Perku na email: gasilskirally2020@gmail.com do vključno 1junija 2022, s kontaktnimi podatki vodje ekipe (Ime in priimek, email, telefon). Prijavnina znaša 50€/ekipo vključuje pa tudi hrano in eno pijačo po tekmovanju.

Vse prijavljene ekipe bodo dobile dodatne informacije. 

Organizacijski odbor PGD Postojna

Onesnaženje reke Pivke pri Postojnski jami

V sredo, 4. maja smo bili ob 9. uri s strani občana obveščeni o oljnem madežu na gladini reke Pivke. S pomočjo čolna in sredstvom za razgrajevanje, smo površino na 0,2 hektarja, razmastili in zajezili območje z uporabo vpojnih čreves in pivnikov. V prihodnjih dneh bomo stanje redno kontrolirali in po potrebi zamenjali postavljena vpojna sredstva.

 

Kres 2022

Letos smo po dveh letih premora postojnski gasilci in gasilke, ob pomoči mladine in lokalnega podjetja, v zadnjih dneh aprilskih dneh naredili kres. Natančneje na Pečni rebri, ob koči Mladiki smo ob pomoči gradbene mehanizacije pripravili kres iz odsluženih naravnih materialov. Na tradicionalnem kresovanju, smo izvajali tudi protipožarno varovanje, katerega se je udeležilo večje število ljudi.

Prevrnjeno tovorno vozilo pred Ribnico

V četrtek 21. aprila se je okoli 13.30 ure prevrnilo tovorno vozilo na regionalni cesti med Pivko in Ilirsko Bistrico. Z gasilci PGD Pivka smo kraj prometno in protipožarno zavarovali, odklopili akumulatorje na vozilu, zaustavili iztekajoče pogonsko gorivo pred onesnaženjem bližnjega potoka in ga prečrpali v nadomestne posode.

Drobižki ponovno na obisku

V torek, 19. aprila nas je na lep sončen dan, obiskala skupina Drobižkov iz postojnskega vrtca. Predstavili smo jim gasilska vozila, modre luči in opremo gasilca. Najpogumnejši so si nadeli tudi čelade na glavo. Za konec so otroci slišali še pravo gasilsko sireno. Pomahali so gasilskim vozilom in gasilcem ter navdušeno zapustili območje gasilskega doma.