ZAHVALA GASILCEV IZ SEVERNE MAKEDONIJE

Citiraj

Ob obsežnih požarih in slabi opremljenosti gasilcev v Severni Makedoniji. Smo podarili kombinezone za gašenje požarov v naravnem okolju. Na usposabljanju modula GFFF, so se nam z majhno pozornostjo zahvalili, prav gasilci iz prostovoljnega gasilskega društva Sveti Nikole.

Pomoč ob neurju na Krasu in Obali

Citiraj

V ponedeljek, 28. avgusta smo bili okoli 14. ure zaprošeni za pomoč pri odpravljanju posledic neurja na območju Kraške gasilske zveze. Z avtolestvijo smo na območju vasi Povir, odstranjevali poškodovano kritino, z folijo prekrivali poškodovana ostrešja, jih obtežili z protipoplavnimi vrečami in nameščali nazaj premaknjene strešnike.

Nekaj minut pred 16. uro smo bili dodatno aktivirani zaradi večjega obsega neurja na območju Obalne gasilske zveze. V vasi Padna (Občina Piran) smo pomagali pri odstranjevanju posledic neurja in vetroloma. Ravno tako v mestni četrti Šalara, ter ob Šmarski in Vanganelski cesti v Kopru. Tam smo črpali vodo, čistili prostore, opravili ogled plazov in prekrivali odkrite strehe.

Skupaj je sodelovalo 9 PGD z 40 gasilci iz Gasilske zveze Postojna.

Dan Gasilske zveze Postojna

Citiraj

V soboto, 26. avgusta je v popoldanskih urah pri naselju Rakitnik potekalo srečanje članov in članic GZ Postojna. Poleg druženja sta se odvijala tudi dva tekmovanja. V kuhanju golaža in turnir v Cornholu. V kuhanju se je pomerilo 5 ekip. Po oceni strokovne komisije je zmagala naša kuharska ekipa PGD Postojna.

Po opravljenih tečajih v prvi polovici leta, se je v sproščenem vzdušju podelilo tudi napredovanja v čin: GASILEC, VIŠJI GASILEC IN NIŽJI GASILSKI ČASTNIK.

Čestitke vsem za dosežen rezultat, opravljeno delo ter prikazano znanje na tečajih.

Sodelovanje na 1. družinskem festivalu Krasa

Citiraj

Notranjski muzej Postojna je v sodelovanju z Visit Postojna. V petek in soboto pripravil prvi družinski festival Krasa, kjer je sodelovalo tudi Prostovoljno gasilsko društvo Postojna. Otroci in vsi ostali obiskovalci so se lahko v soboto, 26. avgusta, preizkusili v gašenju s simulatorjem, se preizkusili na spretnostnem poligonu in v vaji z vedrovko.

Notranjskem muzeju Postojna se zahvaljujemo za povabilo in za lepo preživeto sobotno dopoldne.

NADALJUJE SE POMOČ OB POPLAVAH

Citiraj

V minulem tednu smo postojnski gasilci in gasilke odšli na pomoč ob poplavah štirikrat. Enkrat v Črno na Koroškem in danes v soboto 19. avgusta, tretjič na območje Zgornje Savinjske doline (Luče, Mozirje, Ljubno ob Savinji, …) Organizirani v gasilski konvoj Obalno kraške regije, smo nudili tehnično pomoč pri odpravljanju posledic poplav, čistili objekte in vozne površine ter črpali vodo iz objektov.

POMOČ PRI ODPRAVLJANJU POSLEDIC POPLAV

Citiraj

Zaradi obilnih padavin v minulih dneh in aktiviranega državnega načrta. Smo bili postojnski gasilci in gasilke do danes aktivirani petkrat. Skupaj z formacijo Obalno kraške regije, Gasilsko zvezo Postojna in preostalimi enotami iz občine Postojna. Na območju Most pri Medvodah smo v treh delavnih izmenah pomagali pomoči potrebnim, črpali vodo iz poplavljenih objektov, opravljali prevoze vode, nudili razsvetljavo, iznašali uničeno in poškodovano opremo iz objektov ter posameznih prostorov, merili prisotnost plinov in nudili ostalo ter tehnično pomoč občanom. Z koordinacijo domačih enot in z odličnim sodelovanjem Slovenske vojske ter lokalnimi podjetniki z gradbeno mehanizacijo.

Vzporedno smo tudi dva dneva, nudili pomoč kot operaterji večjega poveljniškega vozila (PV-2) Gasilske zveze Slovenije, z vzpostavitvijo telekomunikacij in zvez sistema ZA-RE. Med štabom v Črni na Koroškem, ReCO Slovenj Gradec in štabom Koroška.

Danes smo na prizadeta območja odpeljali visokotlačno napravo na prikolici, del donacije samokolnic postojnskega podjetja in črpalko ter agregat, ki ga je zagotovila Občina Postojna.

Že jutri ponovno odhajamo z regijskim konvojem na območje Koroške, kjer bomo delovali na vnaprej določenih lokacijah in opravljali prednostna dela in naloge.

Hvala vsem.

VREMENSKO OPOZORILO

Citiraj

Od danes pozno popoldne do sobote zjutraj se bodo krajevno pojavljali dolgotrajni nalivi. Pričakuje se predvsem hitre poraste in razlivanje manjših vodotokov in hudournikov.

Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje

Tehnična pomoč v Kosezah

Citiraj

V torek 1. avgusta smo bili okoli 21. ure zaprošeni s strani GZ Ilirska Bistrica za pomoč pri odpravljanju posledic tornada v naselju Koseze. Z avtolestvijo smo nudili pomoč pri prekrivanju streh odkritih objektov.

Z delom smo nadaljevali tudi v sredo, 2. avgusta in na več lokacijah prekrivali odkrita ostrešja objektov ter nudili tehnično pomoč.

Foto: Aljoša Kravanja
Foto: Aljoša Kravanja
Foto: Aljoša Kravanja

GALERIJA SLIK PGD POSTOJNA

Nesreča na avtocesti pri Hruševju

Citiraj

V petek, 28. julija smo bili nekaj minut po 1. uri zjutraj obveščeni o prometni nesreči na avtocestnem odseku med Razdrtim in Postojno. Na kraju dogodka smo skupaj z gasilci PGD Razdrto izvedli prometno in protipožarno varovanje, nudili razsvetljavo, odklopili akumulatorje na dveh udeleženih vozilih, z vpojnim sredstvom posuli razlite tekočine ter nudili pomoč NMP pri oskrbi poškodovanih oseb.

TEHNIČNA POMOČ PRI ODPRAVLJANJU POSLEDIC NEURJA

Citiraj

V torek, 25. julija smo v dopoldanskih urah najprej nudili pomoč v Hruševju pri prekrivanju objekta z avtolestvijo.

Zaradi večjega obsega in posledic ujm, smo bili zaprošeni za pomoč v severno primorski regiji. Natančneje v Občinah Renče, Miren – Kostanjevica in ostalih krajih, smo z avtolestvijo nudili pomoč pri odpravljanju posledic vetroloma.

Istega dne smo v popoldanskih urah, nudili pomoč tudi PGD Studeno pri prekrivanju poškodovanih objektov na območju njihovega teritorija.

4. MLADINSKI TABOR

Citiraj

Ta vikend je v prostorih gasilskega doma Postojna potekal 4. Gasilski mladinski tabor. Udeležilo se ga je 12 pionirjev in 13 mladincev, ki so z nami preživeli zabaven, poučen in nepozaben vikend. 

V petek popoldan je bil sprejem otrok in namestitev. Nato pa nas je v poznih urah večera “presenetila” intervencija. Mladinci so imeli iznos poškodovanca iz avtobusa ter TPO, pionirji pa so se spopadli z gašenjem požara v naravi. 

Soboto smo začeli z jutranjo telovadbo, nato pa smo se odpravili na pohod po učni poti Rakovega Škocjana. Tam smo se kopali ter si sami pripravili kosilo. Sledil je še ogled gasilskega doma PGD Planina. 

Po prihodu nazaj smo si ogledali prostore Nujne medicinske pomoči, reševalno vozilo in imeli “panoramsko” vožnjo z avtolestvijo. Dan smo zaključili z norčijami v bazenu.

Tudi nedeljo smo začeli z jutranjo telovadbo. Po zajtrku pa smo se odpravili v Pustolovski park Postojna. Po prihodu nazaj smo pojedli kosilo in sledila je razdelitev priznanj. Na koncu pa je seveda pripadalo še kopanje v bazenu.

Hvala otrokom za udeležbo, hvala staršem za zaupanje in en velik hvala vsem mentorjem in celotni ekipi, ki stoji za taborom. 

GALERIJA SLIK

NOVA ZAPOSLITEV

Citiraj

V petek, 7. julija smo v kolektiv poklicnega jedra sprejeli novega člana. Podpoveljniku Čigon Anžetu, smo se postrojili in mu s predstavniki Občine Postojna namenili nekaj vzpodbudnih besed. Ker pa brez “krsta” ne gre. Smo s skupnimi močmi poskrbeli za njegovo osvežitev.

DVE SOBOTNI NESREČI

Citiraj

V soboto, 1. julija smo nekaj minut po 7.30 uri, odhiteli na regionalno cesto med Pivko in Ribnico. Na križišču za naselje Kal, je prišlo do trčenja med osebnim in manjšim tovornim vozilom (kombi). Na kraju smo skupaj z gasilci PGD Pivka opravili prometno in protipožarno varovanje, nudili pomoč ekipi NMP pri oskrbi poškodovane osebe, odklopili
akumulatorje na udeleženih vozilih ter pomagali policiji pri usmerjanju prometa.

In nekaj minut pred 17. uro, še na regionalno cesto med Razdrtim in Postojno. Kjer je na križišču za V. Ubeljsko, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste in trčil v prometno
signalizacijo. Na lokaciji smo z gasilci PGD V. Ubeljsko prometno in protipožarno zavarovali mesto nesreče, opravili ogled, odklopili akumulator na udeleženem vozilu, posuli iztekajoče tekočine z absorbcijskim sredstvom, zaustavili iztekanje bencina ter usmerjali promet.

Zaključek tečaja za višjega gasilca

Citiraj

V torek, 27. junija se je z preverjanjem znanja, na nivoju Gasilske zveze Postojna, zaključil tečaj za vodjo skupine. V treh mesecih so fantje in dekleta opravili z 92 urami teorije in prakse. Tečaj so uspešno opravili in pridobili čin višji gasilec: Martin Pleša, Andraž Česnik, Slobodan Radosavljević, Mojca Rebec, Laura Drole in Tina Debevec. Čestitke vsem.

Tečaj za člane višjih poveljstev

Citiraj

V sredo, 21. junija je potekala v Majšperku, slavnostna podelitev listin o napredovanjih v čine za leto 2023. Na prireditvi so organizatorji združili podelitev novih gasilskih častnikov iz treh regij, višjih gasilskih častnikov (33) in visokih častnikov (5).

Tečaj za člane višjih poveljstev, je potekal od februarja do aprila v ICZR Sežana in na Ig-u. Obsegal je 79 pedagoških ur iz teoretičnih predavanj in praktičnih vaj, na 12 različnih področjih: Organizacija gasilstva in pravne osnove, Sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, Razvrščanje, Izobraževanje, Osebnost gasilca, Varstvo in zdravje gasilcev, Požarna preventiva, Gradbeništvo in preskrba z gasilno vodo, Informatika, Vozila in oprema, Tehnično reševanje in Gasilska taktika.

Preden so tečajniki pristopili k tečaju, so morali opraviti s sprejemnim testiranjem v mesecu januarju na nivoju Gasilske zveze Slovenije.

Na tečaju so se kandidati seznanili z nalogami poveljstev (gasilska občinska poveljstva, poveljstva gasilskih zvez,…) Na praktičnih vajah je bil poudarek vodenja velikih intervencij, na vseh nivojih (strateški, taktični, operativni), obvladovati, povezovati in uporabljati sistem IPS (intervencijsko poveljniški sistem), ter organizirati štab za vodenje velikih intervencij vseh vrst, z razdelitvijo nalog. Za uspešen zaključek tečaja, so morali tečajniki opraviti pisne in ustne izpite iz zgoraj navedenih predmetov, narediti seminarsko nalogo s presekom stanja na nivoju izobraževanja v matični gasilski zvezi. In izdelati taktično nalogo za posredovanje gasilskih formacij v velikosti bataljona ali brigade na večjem dogodku kot so npr. požari v industriji, večji stanovanjsko poslovni ali kompleksni objekti.

Z opravljenim tečajem za člane višjih poveljstev, in pridobljenim činom višji gasilski častnik je letos uspešno opravil Andrej Tratnik.

Dirka po Sloveniji

Citiraj

V petek, 16. junija smo na trasi 3. etape Dirke po Sloveniji. V Postojni in bližnji okolici, pomagali kot reditelji. Kolesarji so pred ciljem etape v Postojni, mesto prevozili kar dvakrat.

Vodkov dan v Postojni

Citiraj

V sredo, 14. junija smo v dopoldanskih urah, sodelovali na prireditvi v organizaciji podjetja Kovod. Otrokom iz vrtca in šol, smo se predstavili z opremo na stojnici, vozilom ter s premagovanjem poligona in “gašenjem” požara.

Stojan Bolič odšel v zasluženi pokoj

Citiraj

V ponedeljek, 12. junija je oddelal zadnjo dnevno izmeno oz. delovni dan. Reševalec STOJAN BOLIČ, ki je več kot 30 let delal na postojnski urgenci. Ob odhodu v zaslužen pokoj, smo mu pripravili ešalon z gasilskim vodnim slavolokom, se mu zahvalili za vse opravljeno delo, pomoč in mu zaželeli neskončno “penzij”.

TEKMOVANJE EKIP GASILSKIH TERENSKIH VOZIL 2023

Citiraj

V soboto, 10. junija se je s štartom in ciljem pri Taborniški koči na Mačkovcu. S traso v okolici Postojne, odvijal že 21. “RELI”. Štiri članske ekipe v konkurenci članov in članic so morale opraviti z vožnjo po potni knjigi in s petimi vajami (prva pomoč, zaradi varnostnih razlogov je bila KT spretnostna vožnja odpovedana, gasilske veščine, …), na petih kontrolnih točkah. Skupaj se je na progo podalo 40 ekip. V ženski konkurenci je nastopilo sedem ekip. 3. mesto je osvojila ekipa članic iz PGD Grčarice, drugo mesto so osvojile članice iz PGD Šmihel – Landol 2. Zmagale so punce iz PGD Studenec. V moški konkurenci je nastopilo 33 ekip. Tretje mesto so osvojili člani iz PGD Unec Drugo mesto so zasedli člani iz PGD Studenec 2. Prvo mesto z enakim številom točk, ampak z manj kazenskimi točkami kot ekipa PGD Studenec, je prehodni pokal osvojila ekipa PGD Studeno 1. Za Fair play je bil pokal zasluženo podeljen ekipi PGD Podgrad. Najbolj zagrižena je bila ekipa članic iz PGD Grčarice. Čestitamo vsem za dosežene rezultate in pokazano znanje.

Obenem se zahvaljujemo vsem, ki so nam na kakršen koli način pomagali in nasvidenje prihodnje leto.

GALERIJA SLIK