Nesreča v Postojni

Citiraj

V noči iz torka na sredo, je 14. februarja nekaj minut po polnoči, na Cesti na Kremenco prišlo do prometne nesreče. Na kraju dogodka smo izvedli prometno in protipožarno varovanje, razsvetljavo, opravili tehnični poseg, nudili pomoč ekipam NMP pri oskrbi in prenosu dveh poškodovanih oseb do reševalnih vozil in odklopili akumulator na udeleženem vozilu.

DOBRODELNI PUST

Citiraj

Na pustni torek, 13. februarja smo tudi letos postojnski gasilci sodelovali na 51. tradicionalni pustni povorki. Po ulicah Postojne se nam je pridružila tudi naša gasilska mladina in pustna tradicija postojnskih gasilcev traja že od leta 1981. Poleg ostalih skupin, smo letos predstavljali “Kraški svet”. Oblekli smo se v človeške ribice, jamarje, potapljača, medveda, vodiče, jamskega človeka, raziskovalce in netopirje. Mladina pa je predstavljala navihane turiste. Med samo povorko so se nam pridružili tudi netopirji iz obale. Osvojili smo 1. mesto, katerega smo si delili s skupino iz Slavine, kateri so predstavili “Transavto Postojna”. Denarno nagrado smo namenili v dobrodelne namene v programu Botrstvo.

Požar tovornega vozila na H4

Citiraj

V petek, 26.januarja je nekaj minut po 18.30 uri zagorel tovornjak na hitri cesti med Vipavo in Razdrtim. Z gasilci iz PGD Hruševje, Razdrto, Veliko Ubeljsko, Podnanos, Vipava in GRC Ajdovščina se je pogasilo goreče vozilo, izvedlo prometno zavarovanje, dobavljalo vodo za gašenje, opravilo pregled s termo kamero, oskrbelo manjšo opeklino pri vozniku in razsvetljevalo mesto dogodka.

144. REDNI OBČNI ZBOR

Citiraj

V soboto, 20. januarja smo izpeljali, že 144. redni občni zbor. Pred tem je v popoldanskih urah potekal tudi mladinski občni zbor. Povedalo se je, kar je bilo narejenega v preteklem letu, se pogovorilo o prihodnjih željah in aktivnosti. Ter predstavilo plan dela letošnjega leta. Pred pogostitvijo je poveljnik društva, Rok Muhič podelil še mladinska priznanja.

Kot že rečeno se je večernih urah odvijal tudi redni občni zbor. Po otvoritvi so si najprej sledila obsežna poročila predsednika, poveljnika, vodje poklicnega jedra, blagajnika, nadzornega odbora, častnega razsodišča, inventurne komisije, mladine, članic in veteranov. Podelila so se pa tudi priznanja, napredovanja in plaketa s strani Gasilske zveze Postojna. Pred točko razno so nas pozdravili še gostje. In po zaključku občnega zbora je sledila pogostitev z druženjem ter plesom.

Vaje s čolnom

Citiraj

V sredo, 10. januarja smo v dopoldanskem in popoldanskem terminu opravili vaje s čolnom. Izposodili smo si čoln in ga testirali na reki Pivki. Preizkusili smo vstopna mesta za nameščanje v vodo, manevriranje ter uporabnost plovila pri reševanju na morebitnih interevencijah.

PGD Vič se lepo zahvaljujemo za možnost uporabe in izposojo plovila.

Požar kurilnice

Citiraj

V četrtek, 4. januarja je nekaj minut po 11. uri zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše, v naselju Stara vas. Na kraju smo izvedli prometno zavarovanje, opravili ogled, pogasili goreče predmete, jih iznesli in prezračili zadimljene prostore.

Nesreča pri Rakitniku

Citiraj

V četrtek, 21. decembra smo bili okoli 9.20 ure obveščeni o nesreči na železniških tirih pri naselju Rakitnik. Skupaj z gasilci iz PGD Slavina smo locirali dogodek, opravili ogled, do prihoda ekip NMP nudili pomoč dvema poškodovanima osebama, jih dokončno oskrbeli in prenesli do reševalnih vozil. Na bližnjem letališču pri Rakitniku, smo zavarovali mesto pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe iz reševalnega vozila v plovilo. Kasneje smo nudili tudi tehnično pomoč pogrebni službi pri prenosu dveh preminulih oseb in čiščenju kraja nesreče.

DEL DOHODNINE ZA PGD POSTOJNA

Citiraj

Spoštovani.

Z uporabo spletne platforme E-DONACIJE je možno poenostavljeno, z nekaj koraki, nameniti del dohodnine za Prostovoljno gasilsko društvo Postojna. 

Sistem omogoča, da lahko s katerekoli naprave, ki ima dostop do spleta, omenjeno transakcijo tudi izvedemo. 

Za izpolnitev obrazca ne potrebujete digitalnega potrdila, ne rabite tiskati obrazcev ali hoditi na pošto. Dokument samo elektronsko podpišete, z miško na
računalniku ali s prstom po mobilnem telefonu.

POVEZAVA

Vsem donatorjem se že vnaprej zahvaljujemo in vas pozdravljamo z gasilskim pozdravom “Na pomoč!”

Pomoč pri HeNMP

Citiraj

V torek, 12. decembra smo nekaj minut po 8.30 uri nudili pomoč pri pristanku helikopterja na helioportu ob Prečni ulici. Opravili smo prometno zavarovanje in nudili pomoč ekipi NMP pri prenosu osebe iz reševalnega vozila do helikopterja.

Požar hiše v Hraščah

Citiraj

V nedeljo, 10. decembra smo bili nekaj minut pred 19. uro, obveščeni o požaru stanovanjske hiše v naselju Hrašče. Na kraju smo gasilcem iz PGD Studenec, nudili pomoč pri oživljanju osebe in gašenju požara ter prezračevanju prostorov.

Nesreča na Ravbarkomandi

Citiraj

V nedeljo, 10. decembra smo bili ob 18.15 uri obveščeni o prometni nesreči med osebnim vozilom in pešcem. Na Javorniški cesti smo opravili naletno in protipožarno varovanje, nudili pomoč ekipi NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila ter razsvetljevali mesto dogodka.

Pomoč NMP

Citiraj

V četrtek, 7. decembra smo bili nekaj minut po 6.30 uri aktivirani, zaradi nenadno obolele na Industrijski cesti v Postojni. V enem izmed podjetij, smo ekipi NMP ZD Postojna nudili tehnično pomoč in asistenco pri oskrbi osebe ter prenosu le te do reševalnega vozila.

Tehnična pomoč

Citiraj

V četrtek, 30. novembra smo bili okoli 11.45 ure obveščeni o zamakanju objekta v Športnem parku v Postojni. Skupaj z gasilci iz ZGRS Sežana in podjetjem za prekrivanjem streh. Smo del strehe na objektu, prekrili s folijo, obtežili z vrečami peska in preprečili zamakanje notranjih prostorov. Kolegom iz Sežane se lepo zahvaljujemo za pomoč in opravljenim delom.

DRUŠTVENI IZLET

Citiraj

V soboto, 4. novembra se je 41 članov našega društva udeležilo izleta na Cerkljansko. Prvi postanek smo naredili na Cerkljanskem vrhu v Kmetiji na Ravan, kjer nam je Peter predstavil kmetijo in sirarno. Sledil je kmečki zajtrk z lokalnimi mlečnimi in mesnimi dobrotami. Iz 900 metrov nad morjem, smo se mimo Cerkna zapeljali do Reke, kjer je sedež pivovarne Zajc. Lastnik Jože nam je orisal pot izdelave piva, nekaj domačih piv pa smo med ogledom pivovarne tudi degustirali. Pot nas je vodila nazaj do Cerkna, kjer smo si ogledali tamkajšnji muzej. Ob strokovni razlagi vodnice Urške smo si ogledali in podoživeli trdo življenje Cerkljanov. Po ogledu smo se sprehodili do društva Laufarija, kjer nam je Miha predstavil za Cerkno poznam običaj, ki izhaja še iz poganskih obredov. Sledilo je okusno pozno kosilo v Okrepčevalnici Pr’ Padkejc, kjer je lastnica Nataša poskrbela, da so bili želodci polni. Gasilci ne bi bili gasilci, če si ne bi ogledali tudi gasilcev. Za ogled smo si izbrali kar gasilce v Cerknem, kjer nam je poveljnik Sašo predstavil društvo ter poskrbel, da nismo bili žejni. Zadovoljni smo se v Postojno vrnili v poznih večernih urah.

Nesreča pri Bolku

Citiraj

V nedeljo, 5. oktobra je osebno vozilo okoli 19.30 ure na regionalni cesti med Postojno in Razdrtim zapeljalo v gradbeno jamo. Na kraju dogodka smo opravili ogled, zagotovili protipožarno in prometno varovanje, opravili tehnični poseg, nudili pomoč ekipam NMP pri oskrbi poškodovanih oseb in prenosu do reševalnih vozil. Odklopili smo akumulator na udeleženem vozilu in z razsvetljavo nudili pomoč policiji.

Nesreča pod viaduktom Ravbarkomanda

Citiraj

V četrtek, 2. novembra je okoli 9. ure voznik z osebnim vozilom pod viaduktom Ravbarkomanda, najprej trčil v odbojno ograjo in se prevrnil na streho pod cesto. Na kraju smo opravili ogled in naredili protipožarno ter prometno zavarovanje. Do iztekanja tekočin ni prišlo. Eno lažje poškodovano osebo je s kraja odpeljala ekipa NMP.

Požari na prometnih sredstvih

Citiraj

V zadnjem obdobju smo posredovali trikrat zaradi požarov na osebnih vozilih. V torek, 24. oktobra, kar dvakrat. Najprej nekaj minut po 9. uri na avtocestnem odseku med Postojno in Uncem ter nekaj minut pred 19. uro na HC med Vipavo – Razdrtim.

In tretjič v soboto, 28. oktobra po 13. uri. Pred nakupovalnim centrom na Reški cesti, je prisebni lastnik pred našim prihodom omejil požar. Vozilo smo dokončno pogasili in pregledali s termo kamero.