Nesreča v cestnem prometu

Citiraj

V četrtek, 28. marca je okoli 17. ure, med naseljema Orehek in Hruševje. Voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste in trčil v drevo. Na kraju smo izvedli prometno in protipožarno zavarovanje, opravili tehnični poseg, nudili pomoč ekipi NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila in odklopili akumulator na udeleženem vozilu.

Nesreča v gozdu

Citiraj

V sredo, 20. marca smo bili nekaj minut pred 13.30 uro, obveščeni o delovni nesreči pri naselju Slavina. Skupaj z gasilci iz PGD Slavina smo nudili pomoč ekipi NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanega do reševalnega vozila ter na letališču Rakitnik v helikopter.

Nesreča na avtocesti pri Studencu

Citiraj

V nedeljo, 17. marca je nekaj minut pred 4. uro zjutraj prišlo do prometne nesreče na avtocestnem odseku med Postojno in Razdrtim. Na kraju smo izvedli prometno in protipožarno zavarovanje, nudil pomoč ekipi NMP pri oskrbi in prenosu ene poškodovane osebe do reševalnega vozila ter odklopili akumulatorje na udeleženih vozilih.

Regijski kviz

Citiraj

V soboto 16. marca je v Sečovljah potekal 13. Regijski kviz gasilske mladine.Tekmovanja sta se udeležili dve ekipi mladincev PGD Postojna, ki sta dosegli 2. in 3. mesto. Z drugim mestom se je ekipa mladincev uvrstila na državno tekmovanje, ki bo potekalo 13. aprila v okolici Maribora.

Vaja v Postojnski jami

Citiraj

V petek, 15. marca se je na pobudo podjetja Postojnska jama d.d. in Občinskega štaba Civilne zaščite Občine Postojna. Izvedla vaja “Množična nesreča v Postojnski jami 2024”. Na vaji se je preverilo usposobljenost ekip z odzivnim časom na kraj dogodka. Skupaj je bilo v vajo vključenih 169 udeležencev, od tega 55 statistov in 12 različnih služb v sistemu zaščite in reševanja.

Več o vaji na strani Občine Postojna: POVEZAVA

PODPIS POGODBE ZA VEČJO CISTERNO

Citiraj

V ponedeljek, 11. marca so župan Občine Postojna Igor Marentič, namestnik predsednika PGD Postojna Boštjan Triler in podjetje WEBO SI d.o.o. Podpisali pogodbo za dobavo nove gasilske cisterne v vrednosti 399.305,55 eur, ki naj bi v naše društvo predvidoma prispela pred koncem leta 2024. Gre za nabavo vozila z oznako GVC – 3, iz srednjeročnega plana nabave gasilskih vozil in opreme v Občini Postojna v obdobju 2024 – 2031. Cisterna z rezervoarjem 13.000 litrov vode, bo dopolnila našo opremljenost in se bo uporabljala za gašenje različnih vrst požarov, ob prevozih vode ter ob ostalih intervencijah. Vozilo bo imelo tudi ključno vlogo na območju regijskega delovanja in širše.

STROKOVNA EKSKURZIJA

Citiraj

V petek, 8. marca smo se odpravili na strokovno ekskurzijo v Avstrijo. Najprej v kraj Losenstein, kjer smo obiskali podjetje WEBER RESCUE HYDRAULIK. Tam smo si ogledali podjetje in njihovo proizvodnjo. Nato pa smo z razrezom vozil preizkusili orodje. Pot nas je vodila do mesta Steyr, kjer je sledila predstavitev gasilske enote in voden ogled srednjeveškega mesta Steyr. Izlet smo nadaljevali naslednji dan z ogledom sejma “Signal 112” v kraju Oberwart in soboto zaključili s poznim kosilom na slovenskih tleh.

Izmenjava s hrvaškimi gasilci

Citiraj

V zadnjem tednu februarja in v prvih dneh marčovskih dneh. Sta k nam prišli dve ekipi gasilcev in gasilk iz otoka Brač (DVD Supetar, Bol, Selca in Pučišća). Najprej smo jih seznanili z našimi prostori in opremo po vozilih. V naslednjih dneh so opravili usposabljanje tehničnega reševanja ob prometnih nesrečah. Obiskali so tudi Park vojaške zgodovine in se ob izmenjavi znanja, prijetno družili z našimi člani in članicami društva. Obe skupine sta nato opravili zamenjavo v Gasilski šoli na Igu, kjer sta se seznanili z gašenjem požarov v notranjih prostorih. Izmenjava se je nadaljevala pri poklicnih kolegih CZR v Domžalah z usposabljanjem ob nesrečah z nevarnimi snovmi.

GALERIJA SLIK

OBČINSKO TEKMOVANJE V KVIZU

Citiraj

V soboto, 2. marca, je v prostorih PGD Postojna potekalo tekmovanju v kvizu, ki se je ga je udeležilo 37 ekip iz Gasilske zveze Postojna.

Iz našega društva je na tekmovanju nastopilo 11 ekip, po šest trojk mladincev in pet v pionirski konkurenci. Pionirji so dosegli 15., 10., 9., 7. in 6. mesto. V mladinski kategoriji pa 17., 10., 8., 5., 3. in 2. mesto, ki sta tudi uvrstitvi za naprej na regijsko tekmovanje.

Čestitamo vsem za dosežene rezultate In se obenem zahvaljujemo vsem za pomoč pri izvedbi vaj ter tekmovanja.